Figurile muzeului de ceara sunt atat de "reale", incepand cu asemanarea izbitoare cu "originalul", atat cat poate fi acesta cunoscut de noi, din fotografii, filme documentare, artistice, carti, pana la detaliile cele mai fine, cum ar fi vinisoarele de pe fata, ochii, dantura, mainile, figurile fiind lucrate ca si actorii de cinema: fardate, desenate, protezate, perucate. Realitatea este ca, iti poti da seama cu greu despre cine e vorba, daca nu ar fi biletelul edificator de langa manechinul de ceara care elucideaza misterul. Sunt prezentate malformatii si anomalii ale naturii care ingrozesc pur si simplu orice vizitator, insa, in goana pentru senzational, omul merge sa vada expozitia anuntata cu surle si trambite, dar care nu este decat un kitsch prost facut.

Ideea unui muzeu al figurilor de ceara in Rusia a apartinut lui Petru I (cel Mare). in anul 1705, in cadrul unei misiuni politice in Olanda, Petru I a vizitat o expozitie cu figuri de ceara care reprezenta busturile celebritatilor din perioada respectiva. Impresionat de asemanarea si calitatea lucrarilor, a hotarat sa inceapa o traditie similara si in Rusia. Pentru aceasta a fost angajat sculptorul italian Carlo Bartolomeo Rastrelli, care a pus baza scolii rusesti de figuri de ceara. Astfel, la Sankt-Petersburg s-a format o scoala de artisti cu realizari deosebite, concurand cu scolile din Occident. Au fost sculptate zeci de busturi reprezentand personaje din istoria Rusiei si ale altor mari puteri politice din acea perioada, pastrandu-se doar figura in marime naturala a lui Petru I, expusa in prezent la Ermitaj, iar traditia a fost uitata.Traditia a fost reluata abia in anul 1988.

Leonardo di Caprio poate fi confundat cu David Beckam

Cu toate ca este considerat al doilea in lume, dupa muzeul "Madam Tussaud" din Londra, muzeul din Sankt Petersburg, la o prima "vizionare", nu te impresioneaza decat cu atrocitatile expuse. "Personajele", dintre care imi amintesc de Fiodor Mihailovici Dostoievski, Alexandr Sergheevici Puskin, Ilia Efimovici Repin, Anton Pavlovici Cehov, Dantes, Napoleon, Grigori Efimovici Rasputin cu printul Alexei in brate, Leonardo diCaprio, Marlene Dietrich, Charlie Chaplin, Elvis Presley, Ivan cel Groaznic, care-si tine in brate fiul ucis, Moise, Salomeea, Bill Clinton si, se intelege, Monica Lewinski... seamana cu cele din realitate, atat cat le cunoastem noi. Adica, destul de putin. Oamenii merg foarte entuziasmati, platesc biletul destul de piperat si se asteapta sa-l vada in fata ochilor pe Bill Gates, pe Hitler, Stalin, dar si pe bomba sexy a Americii, Marylin Monroe. Cand colo, teapa. Exista o oarecare asemanare, intarita mai mult de biletelul de prezentare a figurii, care te lamureste pe deplin despre ceea ce ar trebui, in mod normal, sa iti dai seama singur. Norocul cu biletelul edificator. Altfel, poti sa stai minute bune si sa te consulti si cu ceilalti pacaliti, in incercarea ce a deslusit identitatea ceruitului din fata ta.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.