"Actori romani, cautam armonie, bunavointa, mai multe zambete si…teatru adevarat. Lumea s-a saturat de urlete, de zdrente si de tate goale. In serialele romanesti 'dictia>> a fost inlocuita cu un surogat lexical intraductibil, de vreme ce se inghit vocalele, se vorbeste in varful buzelor, se sasaie, se raraie; se duce totul de rapa…"

Nu, nu este o replica dintr-o piesa, si nici un anunt atipic decupat din paginile unei publicatii de larga circulatie. Este chiar o clipa de viata, dintr-un tablou de cuplu. Partenerii mei de dialog, Cristina Deleanu si Eugen Cristea, lasa cuvintele sa le dea chip sufletului; sa le impresoare gandurile. Sa le fredoneze melodii cu miros de eucalipt pe care niste ursuleti Koala, cocotati pe etajera bibliotecii din apartamentul lor conjugal, il rod parca aievea leganati de balsamul cu virtuti de somnifer.

Ei, actorii cu sute de chipuri si aceeasi inima, simt la fel lumea, gandesc in tempoul unor arii celebre, al muzicii lui Rossini sau Vivaldi, dupa ce i-au imprumutat lui Verdi aerul de sarbatoare care le intra in casa odata cu prietenii, sau au cantat cu Led Zeppelin a lor "Stairway to heaven" ("Scara catre cer"). S-au inaltat apoi peste soaptele altor cuvinte venite din poeme de lumina sau din doine, pana cand deasupra capetelor noastre s-a incins o hora de amintiri. "Incercam sa facem totul bine, sa gasim un univers prin care sa ecranam realitatea ucigatoare. Cristina m-a indemnat sa privesc catre opera, iar eu am atras-o catre Zeppelin sau Black Sabbath.

Avem apoi o zona comuna: placerea confesiunii", spune actorul care joaca pe scena Nationalului bucurestean, acum in "Burghezul gentilom" dupa Moliere.Dar si o pasiune comuna: cartile - lectura e un mod de a fi, de a te defini, de a calatori prin imaginatia visatorilor care dureaza in timp capodopere, iar publicarea unei carti, "pentru ca si asa ceva comitem", are nevoie de timp si de bani. Cristina a publicat un volum de povestiri despre oamenii pe care i-a intalnit - din teatru, film, balet, moda, muzica, mass-media. "Despre maestri si extraordinarele lor vieti" este titlul cartii aparute recent la editura CD Press.

Clipe de viata a zeci de asi in meseria lor, revarsate peste propria biografie.
"Probabil ca trebuie sa ti se iveasca ocazia de a face un lucru, pentru a vedea ca esti in stare sa-l duci pana la capat. Viata ne-a oferit prilejul sa scriem si sa cantam impreuna. Numai asa ne-am dat seama ca putem. Fiecare are capacitatea de a face cate ceva, in afara meseriei de actor, dar foarte aproape de ea. Cu scrisul a fost o salvare, pentru ca am trecut printr-o perioada dificila, si asta ne-a salvat. Cu Eugen alaturi, mi-am dat seama ce fel de om mi-ar trebui; suntem pe aceeasi lungime de unda", se confeseaza Cristina Deleanu. Roluri, zeci de aparitii in filme - Eugen a jucat in 30 de coproductii, piese de teatru, spectacole in duet - muzica si recitari, turnee, zeci de turnee si alte amintiri, CD-ul "Cantece noi despre mate si cotoi", prima aparitie impreuna pe suport electromagnetic, versuri & muzica, evident compusa de Eugen, cu aranjamentul orchestral al lui Liviu Prossi.

"Confesiuni la gura computerului", un titlu provizoriu al volumului de povestiri, glume, etc., caruia Eugen Cristea urmeaza sa-i faca intrarea in lume. Iar lumea aplauda la scena deschisa. Era sa uit: cuplul de actori Cristina Deleanu, Eugen Cristea sunt mari iubitori de shopping. Poate chiar victimele societatii de consum. Si aici sunt in elementul lor: repeta in piesa "Ceaiul nostru cel de toate zilele", de George Astalos, care va fi pusa in scena de regizorul Octavian Greavu.

Fara scopuri publicitare. in final, au dorit sa ma convinga, de asemenea fara vreun folos anume, ca, indiferent de timp, regim politic, sistem sau conjuncturi, "viata in cuplu e singura salvare".
Chiar si atunci cand esti artist. "Cuplul inseamna forta interioara, inseamna sa rezisti, sa te lupti, pentru ca, daca nu, te calca altii in picioare".
Am asistat, intr-un dialog al acceptarii unei colectii de emotii, pe care doua chipuri importante ale scenei mi le-au transmis atat de natural, la o proba de repetitii. Pentru viata. Pentru supravietuirea prin iubire.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.