Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a intrat in conflict cu firmele din industria vinului, modul in care agentia intelege activitatea de control fiind contrar legislatiei europene.

Anul trecut, ANSVSA a promovat Ordinul nr. 100, modificat si completat trei luni mai tarziu, care, in esenta, introduce obligativitatea platii controlului chiar de catre cei controlati, dar sub umbrela unei denumiri nevinovate - "asistenta tehnica de specialitate".

Potrivit actului normativ, unitatile din industria alimentara nonanimala (exemplu - brutarii, fabrici de conserve etc.) sunt obligate sa plateasca un tarif pentru control, in functie de nivelul productiei, dar in baza unui contract de prestari servicii, astfel incat toti banii stransi raman la ANSVSA.

Posibilitatea sanctiunilor (n.r. - ordinul interzice functionarea unitatilor in lipsa acestui contract de prestari servicii) a facut ca o parte din agentii economici sa semneze contractul buclucas. Numai ca in cazul unitatilor din industria vinului a aparut o problema, pentru ca acest domeniu este reglementat separat la nivelul Uniunii Europene.

Patronatul National al Viei si Vinului (PNVV) a sesizat neregulile din Ordinul nr. 100/2006 tuturor forurilor nationale, inclusiv premierului si Ministerului Agriculturii, si a solicitat precizari de la Comisia Europeana. PNVV a aratat ca prin Ordinul 100/2006 se instituie controale din partea ANSVSA, dar domeniul este reglementat special si sunt create institutii speciale in baza Legii nr. 244/2002 a viei si vinului, inclusiv institutii de control privind igiena vinului, sustine PNVV.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.