Angajatii ce vor fi incadrati pe posturi care cer studii superioare trebuie sa primeasca un salariu cel putin de doua ori mai mare decit minimumul negociat la nivel de unitate.

Noul contract de munca la nivel national (CCM) prevede ca personalul incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire o reprezinta studiile superioare trebuie sa primeasca de doua ori mai mult decit salariul minim care a fost negociat la nivel de unitate.

Salariul minim nu poate fi mai mic de 440 de lei brut, ceea ce inseamna minimum 880 de lei pentru absolventii de facultate. Insa exista si cazuri in care s-au negociat minime mai mari. Astfel, in sectorul constructiilor, salariul minim este de 990 de lei, iar in industria chimica este de 580 de lei, spune Romel Neagu, vicepresedinte al Cartel Alfa. Asa se face ca un inginer chimist va lua un salariu brut de cel putin 1.160 de lei, iar un inginer constructor, minimum 1.980 de lei.

In cazul posturilor care necesita studii superioare de scurta durata, salariul de baza echivaleaza cu un salariu minim si jumatate stabilit la nivelul unitatii, dar nu mai putin de 660 de lei, iar un angajat pe un post care cere doar studii de liceu ar urma sa primeasca minimum 528 de lei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.