Intre doua afaceri imobiliare, Ministerul Culturii a pus ochii pe o vioara, “Antonius Stradivarius 1702”, proprietate a maestrului Ion Voicu si a urmasilor acestuia.

Vioara, despre care ministrul Iorgulescu, nici nu stie cum arata, mai grav daca mai exista si ca a fost reparata anul trecut de un lutier din Cluj. Iorgulescu l-a somat pe Madalin Voicu ca in termen de doua saptamanii sa aduca vioara la minister, in caz contrar va apela la justitie. Numai ca Madalin Voicu spune ca are act de proprietate pe instrument si ar fi cazul ca ministrul Iorgulescu sa i se adreseze intr-un mod civilizat, nu prin notificari si amenitari cu justitia.

A terminat de recuperat Statul roman, in speta Minsterul Culturii, toate bunurile instrainate, a retrocedat si rascumparat la preturi (ne)demne de cartea recordurilor, domenii, palate si castele, nu prea credem. Intre doua afaceri imobiliare, acum a pus ochii pe o vioara, "Antonius Stradivarius 1702", proprietate a maestrului Ion Voicu si a urmasilor acestuia. Vioara despre care ministrul Iorgulescu, nici nu stie cum arata, mai grav daca mai exista si ca a fost reparata anul trecut de un lutier din Cluj.
Ieri, ministrul Adrian Iorgulescu a iesit si a anuntat ca a trimis o notificare Madalinei si lui Madalin Voicu prin care solicita ca in termen de 14 zile familia Voicu sa se prezinte cu vioara in dinti la minister, pentru "incheirea procesului-verbal de predare-primire a viorii Stradivarius apartinand statului roman, pe care Fundatia Internationala "Ion Voicu" o detine "fara titlu", pentru ca, spune tot ministrul, "documentele aflate in arhiva ministerului atesta, indubitabil, ca vioara este proprietatea statului roman" Ce nu are arhiva ministerului este actul cel mai important care le anuleaza pe toate celelalte si anume actul de proprietate care este in posesia familiei Voicu.

Iorgulescu stie ca vioara "n-a mai cantat de doua decenii"
Potrivit ministrului, vioara a fost achizitionata de stat pe 29 august 1956 de la fima "Henry Werro", la pretul de 80.000 de franci elvetieni, iar la 7 septembrie 1956, intre Ministerul culturii si Ion Voicu a fost incheiat un contract de comodat, adica dreptul de folosi vioara pe perioada vietii. In 1986, printr-o conventie, vioara a ajuns in posesia Muzeului de Arta a Romaniei, de unde maestrul Voicu a ridicat-o, potrivit unui bon scris de mana. Ministrului i se pare stranie intamplarea din `90, dar o pune pe seama situatiei de atunci. Si uite asa ajungem la un concurs care trebuia sa aiba loc in 1999, concurs in baza caruia vioara sa-i fie data unui tanar violonist talentat. Ministrul Iorgulescu, desi n-a vazut niciodata vioara, stia ca la ea nu s-a mai cantat de... "sigur 20 de ani". Ca nu stie nimic a demonstat-o si faptul ca, acel tanar violonost pe mana caruia trebuia sa incapa vioara, Gabriel Croitoru, i-a spus, in cadrul conferintei de ieri, ca vioara e in stare foarte buna, si ca in urma cu un an a necesitat niste reparatii la Cluj, la un lutier profesionist. Astfel, ministrul Iorgulescu a aflat ca vioara se simte foarte bine si nu a suferit "traume si stricaciuni cu consecinte grave".

Valoarea aproximativa: 2 milioane de euro

Problema declarata a ministrului nu este cine canta la vioara, ci faptul ca Madalin Voicu trebuie s-a returneze. De asemenea, ministrul nu stie cu certitudine daca vioara, aflata in proprietatea lui Madalin Voicu, este aceea despre care se vorbeste si a carei valoare este estimata intre 1,5-2 milioane de euro. Daca pune mana pe ea, ministerul vrea, pentru inceput, sa-i faca o evaluare, sa vada daca e averitabila si sa-i dea si un pret.
In sfarsit , daca familia Voicu nu va restitui vioara in termenul fixat de minister, si daca Madalin Voicu nu vine cu documente care nu exista in arhiva, pac la "Razboiu", adica la tribunal.

"Plesu l-a chemat pe tata sa-i dea vioara"

- Contactat ieri de cotidianul nostru, maestrul Madalin Voicu s-a declarat suprins de atitudinea ministrului Iorgulescu.
- Astept un telefon de la domnul ministru, intr-un mod civilizat, nu prin notificari si amenitari cu justitia, prin care doreste domnia sa sa se lamureasca problema. Astept sa vorbim pentru a conveni asupra unui concurs care va avea loc presupun, in urma caruia sa se dea vioara unui tanar vilonist talentat, de nationalitate romana.

- Cum vedeti rezolvarea?
- Domnul ministru nici nu vazut vioara si nici nu stie despre ce e vorba. Nu prin notificari se rezolva problema. Sper sa ma contacteze si sa nu ajungem la judecata. Daca se va intampla, suntem pregatiti sa mergem in justitie. Eu vreau ca aceasta vioara sa ajunga pe maini bune, ea nu apartine, ca proprietar, lui Ion Voicu ci e patrimonului cultural al poporului roman, dar asta nu inseamna sa ne fie contestat dreptul de proprietate.

-Deci, dumneavoastra aveti act de proprietate?
- Eu am actul de vanzare-cumparare, care nu poate sta in balanta cu actele de comodat. Domul ministru nu stie niste chestiuni clare. Actul de proprietate s-a facut in anul 1957 iar actul de comodat in 59, deci mai tarziu.
-De ce tocmai acum s-a trezit ministrul ca vrea vioara inapoi?
- Este probabil rezultatul unui deficit de imagine, un exercitiu politic. Nu inteleg de ce nu vorbeste si cu Andrei Plesu, pentru ca el l-a chemat pe tata, in 1990, si i-a dat vioara!


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.