Alexandru Darie, regizor si director al Teatrului Bulandra, a fost de curind uns drept presedinte al Uniunii Teatrelor din Europa.

Ce este si ce vrea Uniunea Teatrelor din Europa?

Uniunea Teatrelor din Europa este o asociatie fondata in martie 1990 la initiativa marelui regizor Giorgio Strehler. Obiectivul sau este de a contribui la constructia Uniunii Europene prin cultura si teatru, de a dezvolta actiuni culturale comune care sa depaseasca barierele lingvistice in favoarea unui teatru artistic, considerat un instrument ce uneste diferite culturi. Uniunea incurajeaza productiile si coproductiile, schimburile de experienta intre teatre. Daca la inceput UTE avea sapte membri, acum sint membre 20 dintre cele mai importante teatre europene. In fiecare an, Uniunea organizeaza un festival care prezinta productiile teatrelor membre, gazduit de unul dintre ele. De asemenea, Uniunea organizeaza ateliere pentru tineri actori, regizori si scenografi, expozitii, colocvii internationale...

UTE e un club select sau la aceasta asociatie poate adera orice teatru din Europa?

E intr-adevar un club select. Conditiile de aderare, sa-i zicem, sint ca noul membru sa fie un teatru public, un teatru care sa faca spectacole de arta, si nu montari comerciale si, desigur, cel mai important etalon este cel al calitatii, sa aiba in repertoriu spectacole de exceptie. Din UTE fac parte cele mai importante teatre de pe continent: Royal Shakespeare Company, celebra trupa din Straford-Upon-Avon, Piccolo Teatro din Milano, Teatrul Odeon din Paris, Teatrul Maly din Sankt Petersburg si alte trupe de prestigiu. Unele companii au si scoli de teatru pe linga ele.

Urmasul lui Giorgio Strehler

Primiti si noi membri?

De curind am primit o cerere din partea Comediei Franceze de a adera la organizatia noastra. Se va analiza "cazul"…

Cite teatre din Romania sint afiliate la UTE?

Doar unul. Teatrul Bulandra, membru al Uniunii de 15 ani. Sigur ca acum cu o presedintie romaneasca vom putea face un lobby mai puternic si vom sustine si candidatura altor companii din tara noastra. Trebuie spus insa ca mai exista si alti doi romani, "membri individuali" ai UTE. E vorba despre regizorii Silviu Purcarete si Tompa Gabor, nume celebre in Europa.

Cine finanteaza activitatile Uniunii?

Principalii finantatori sint Comisia Europeana si Ministerul Culturii din Franta. La acestia se adauga ministerul culturii din Ungaria si primariile oraselor Roma si Bucuresti.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.