Omul cit traieste invata. Incepind cu 2007 aceasta fraza nu mai este un cliseu. Universitatile introduc in programa cursuri de formare profesionala pentru adulti, iar salariatii se vor intoarce la scoala.

Angajatii vor putea intra in programe de educatie continua. "Cursurile sint intotdeauna foarte folositoare, chiar daca ai facut masterate si doctorate, pentru ca sint focalizate pe subiecte specifice si au o aplicabilitate practica mai mare", spune Andreea Lupan, General Manager la Barnett McCall General Recruitment. Viteza realitatii pe care o traim aduce zeci de informatii in plus. Pentru a le acumula mai repede si mai usor universitatile romanesti se bat in proiecte pentru organizarea cursurilor de formare pentru angajati. "In general, programele reliefeaza punctele obligatorii competitivitatii companiilor: cunoasterea limbajului de afaceri, perspectiva globala, viziunea strategica si aptitudinile interpersonale si de comunicare", este de parere Maria Suciu, PR Manager la Neogen S.A.

Cursurile pot fi de perfectionare sau de specializare. Ultimele dureaza in general mai mult, pina la un an, in timp ce cursurile de perfectionare le poti face in citeva weekenduri. Exista, de asemenea, "cursuri adaptate pentru o anumita companie, in care li se prezinta angajatilor problemele manageriale, metode noi de solutionare, inclusiv ultimele noutati si tehnici din domeniul lor de activitate", explica Maria Suciu.

Student de weekend la ASE

Academia de Studii Economice din Bucuresti este cu un pas inaintea celorlalte universitati. Aici se desfasoara inca din anul 2000 doua tipuri de cursuri de formare profesionala: cursuri de specializare si cursuri de perfectionare. Ele se adreseaza absolventilor cu licenta, indiferent de domeniu. Obiectivele acestor ore sint foarte bine conturate de catre Departamentul de formare profesionala si, in principal, urmaresc dezvoltarea competentelor manageriale. Cursurile postuniversitare de specializare din cadrul ASE se desfasoara pe parcursul unui an universitar si contin 180 de ore impartite pe trei module. La sfirsit primesti o diploma de studii recunoscuta de Ministerul Educatiei. Cursul costa 1.800 de lei, iar taxa de inscriere este in valoare de 50 de lei.

A doua varianta de pregatire pentru adulti, cursurile de perfectionare, dureaza intre 12 si 40 de ore si se pot desfasura doar in cursul weekendurilor. Pretul este de 300 de lei sau de 850 de lei, in functie de cite ore alegi. "La final, cursantul trebuie sa dea trei examene, dupa care intra in examenul de disertatie, la care nota de trecere trebuie sa fie de peste sase", spune Ion Verboncu, directorul Departamentului de formare profesionala din cadrul ASE. Inscrierile se fac in perioada 1-30 septembrie. Ele pot continua si dupa aceasta data, daca nu s-a constituit grupul minim de 35 de cursanti, in cazul cursurilor de specializare, si respectiv 25, pentru cursurile de perfectionare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.