Un profesor din Cluj va trata tulburarile de atentie, fobiile si anxietatile cu o tehnologie care pare smulsa din SF-urile clasice: isi va duce pacientii intr-o lume virtuala pe care o va folosi drept tabara de antrenament impotriva celor mai groaznice spaime ce le hartuiesc gindurile.

Castile, manusile, scaunele si softurile care ii vor trimite gradat si controlat pe pacienti in cosmarurile lor cele mai negre ca sa ii invete incet-incet sa le albeasca vor ajunge din Statele Unite la Institutul International pentru Studii Avansate de Psihoterapie si Sanatate Mentala Aplicata din Cluj. "Printr-un program de calculator ii putem trimite pe cei care au frica de inaltime pe un virf de munte sau ii putem pune pe cei care au fobie de paianjeni fata in fata cu un paianjen.

Pe un agorafob il vom proiecta in spatii deschise si am luat un soft care ne permite sa adaptam programul la o anumita fobie, pe care o are pacientul. Daca avem un pacient cu fobie de ciini, inlocuim paianjenii din programul initial cu ciinii", descrie tehnologia Daniel David, presedintele Institutului si al Asociatiei de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din Romania. Institutul condus de el este un parteneriat intre Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj si "Albert Ellis Institute" din New York.

Sedintele de terapie virtuala le vor completa pe cele de psihoterapie cognitiva si comportamentala, pe care le practica deja David. "Nu am ajuns inca la nivelul holospatiului din «Star Trek», dar reprezentarile din realitatea virtuala sint destul de apropiate de cele reale. Prin realitatea virtuala pacientii se vor putea misca in directia dorita cu ajutorul manusii", garanteaza veridicitatea scenelor psihoterapeutul.

Tratament pentru soldatii din Irak

Tehnologia virtuala dezvoltata de Institutul de Tehnologii Creative, de la Universitatea din California de Sud, va fi folosita la Cluj, pentru prima data in lume, pentru a educa atentia copiilor cu ADHD (n.r. - deficit de atentie cauzat de hiperactivitate), pe care nici cel mai talentat si dedicat profesor nu i-ar putea face sa se concentreze la lectii: "Pina acum, realitatea virtuala era folosita pentru a diagnostica tulburarile de atentie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.