Acceptarea unui salariu minim pe cartea de munca distruge perspectiva unui trai decent la varsta a treia

Tendinta de scadere a numarului total al populatiei tarii, alaturi de procesul de imbatranire diminueaza sansele unui trai decent pentru cei care au varsta peste 35 de ani si nu au niciun fel de economii. Asta pentru ca sistemul public nu poate sustine cresterea pensiei suficient de mult.

Aproape o treime din populatia tarii se incadreaza in categoria pensionarilor, ultimele cifre indicand aproape sase milioane de persoane. Pe de alta parte, numarul salariatilor abia depaseste 4,6 milioane de angajati. Desigur, din categoria pensionarilor, o parte nu ajunsesera la varsta legala, iar unii continua sa lucreze. Mai mult, pensiile sunt diferite in functie de contributia platita de-a lungul vietii. Cele mai recente date publicate de Ministerul Muncii arata faptul ca, in luna noiembrie a anului trecut, pensia medie din Romania era in jurul a 317 lei. Dar variatiile dintre minim si maxim sunt semnificative. Spre exemplu, pensionarii agricultori primesc, in medie, circa 110 lei.

In schimb, cei ce au fost avocati au, in medie, peste 900 lei, arata datele publicate de Institutul National de Statistica. Totusi, in mod cert, pentru cea mai mare parte dintre persoanele cu varsta peste 65 de ani, modul de viata nu este unul prea bun. Mai mult, perspectivele unui trai decent pentru cei care vor iesi la pensie in anii urmatori nu sunt dintre cele mai grozave. Asta pentru ca tendinta de imbatranire a populatiei ar putea conduce la adancirea decalajului dintre numarul de pensionari si cel al salariatilor. Spre exemplu, estimarile realizate de Fondul ONU pentru Populatie (UNFPA) indica faptul ca numarul total al populatiei s-ar putea reduce pana la 16 milioane de persoane in 2050, iar jumatate dintre acestea vor fi pensionari. Desigur, estimarea UNFPA ar putea sa nu se adevereasca.

Daniel Daianu, fost ministru al finantelor, explica faptul ca, tinand cont de orizontul foarte lung de timp, aceste prognoze sunt indoielnice. "In plus, exista politici publice care pot influenta declinul populatiei. Mai mult, intr-un deceniu am putea asista la un model de impozitare care sa includa si romanii care lucreaza in afara tarii, astfel incat si acestia sa contribuie la fondul de pensii", adauga Daianu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.