Preturile de vinzare ale apartamentelor vechi au crescut spectaculos in ultimele luni. Fenomenul este greu de explicat in conditiile in care investitiile pentru modernizarea acestora necesita sume consistente.

Pretentiile proprietarilor de apartamente in blocuri vechi au crescut spectaculos in ultima luna. Impulsionati probabil de aderarea la Uniunea Europeana si de oferta inca mica de locuinte noi, dar si de ideea de a nu suporta din buzunarul propriu taxa introdusa prin noul Cod fiscal, acestia cer sume mari. Paradoxal, multi cumparatori accepta sa plateasca sume consistente pentru apartamente construite in "epoca de aur", desi preturile sint apropiate de cele ale apartamentelor din blocurile noi. Acest lucru este greu de explicat in conditiile in care, chiar daca mai asteapta un an sau doi pina cind blocul nou este finalizat, chiria pentru perioada respectiva este mai mica decit investitiile pe care le fac pentru amenajarea unui apartament vechi.

Preturi de cartier

Rubricile de anunturi din ziare sau de pe site-urile imobiliare arata cam cit se crede ca se poate obtine dintr-o locuinta situata intr-unul dintre cartierele bucurestene. Astfel, pentru o garsoniera confort II, cu o suprafata de 38 mp, se solicita in jur de 40.000 de euro, adica aproximativ 1.050 de euro/metru patrat util. Pentru garsonierele confort I, pretul creste cu cel putin 10.000-15.000 de euro. In cazul apartamentelor cu doua camere, cele confort II, situate la periferie, sint evaluate de proprietari la cel putin 50.000 de euro, in vreme ce pentru un astfel de apartament confort I, situat intr-o zona decenta a unui cartier bucurestean, se ajunge la cel putin 60.000-62.000 de euro.

Pentru apartamentele situate in blocuri construite dupa 1980 din zone mai bine cotate din aceste cartiere, pretentiile proprietarilor ajung la 78.000 de euro. Proprietarii apartamentelor cu trei camere cer 75.000-85.000 de euro pentru acestea, iar in cazul celor amenajate modern un pret de peste 90.000 de euro nu trebuie sa constituie o surpriza. Pentru locuintele cu patru camere, pretentiile celor care le detin urca la 85.000-100.000 de euro. Agentii imobiliari spun ca cererea cea mai mare este pentru garsoniere si apartamente cu doua camere. Astfel, se poate observa ca pe piata pretul in cazul unui apartament situat intr-un astfel de imobil este de 1.050-1.200 de euro/mp util. Pret care poate fi comparat cu cele ale blocurilor noi. Astfel, de exemplu, exista proiecte in care pretul cerut de dezvoltatori este de 1.000-1.200 de euro, cu TVA inclusa.

Preturi reale

Intre pretentiile proprietarilor si sumele obtinute exista diferente de citeva mii de euro. Astfel, conform agentiei Domus Imobiliare, pretul mediu de vinzare al unei garsoniere intr-unul dintre cartierele bucurestene a fost in luna noiembrie a anului trecut, ultima luna cu tranzactii efectuate intr-un ritm normal, de 45.000-50.000 de euro. In cazul unui apartament de doua camere s-a ajuns, in aceeasi perioada, la un pret mediu de vinzare de 65.000-70.000 de euro, iar pentru cele cu trei camere s-au platit 70.000-80.000 de euro. In cazul apartamentelor cu patru camere, sumele incasate de proprietarii care si-au vindut locuintele variaza intre 80.000 si 90.000 de euro. "Sumele mai mari sint pentru apartamentele situate in blocuri mai noi si care au o suprafata mai generoasa", spune Dan Titel, managerul agentiei Domus. Si agentia Stentor avanseaza valori apropiate. Astfel, in cazul unei garsoniere se mentioneaza un pret mediu de vinzare de 55.000 de euro, pentru doua camere se ajunge la 75.000 de euro, in cazul celor de trei camere pretul avansat este de 85.000 de euro, iar in cazul celor cu patru camere se mentioneaza 95.000 de euro.

"Fiecare client decide sa-si cumpere un apartament intr-o zona sau un cartier anume dupa mai multe criterii sau necesitati: in acel cartier sau in imediata apropiere are locul de munca, scoala la care invata copiii, exista legaturi cu acel cartier in ceea ce priveste prietenii, rudele sau parintii, cunoaste zona", spune Viorel Ionascu, director de vinzari la compania imobiliara Stentor.

Nou: pro si contra

Principalul atu al apartamentelor din noile ansambluri rezidentiale il reprezinta virsta cladirii. Pe de alta parte, aceste apartamente ofera spatii generoase. De exemplu, apartamentele cu doua camere au suprafata utila de 60-70 mp, in vreme ce apartamentele cu trei camere ajung la o suprafata utila de 80-85 mp. Spectaculoasa este oferta dezvoltatorilor in ceea ce priveste apartamentele cu patru camere: exista proiecte care propun chiar locuinte cu o suprafata utila de 150 de metri patrati. Pe de alta parte, multe dintre aceste proiecte se afla amplasate in cartiere deja cunoscute, nu in zone izolate, ceea ce le transforma intr-o concurenta serioasa pentru apartamentele din acea zona, in conditiile in care cei interesati se pot muta intr-o locuinta noua, fara a parasi cartierul.

Cei care le achizitioneaza nu vor avea altceva de facut decit sa se mute in noile case. Acestea beneficiaza de finisaje de calitate medie, iar unii dintre cei care ofera astfel de locuinte pluseaza si includ in pret bucatariile complet utilate. In majoritatea complexurilor rezidentiale de acest tip se asigura sala de fitness, un centru comercial, in multe dintre ele chiar gradinita si piscina, iar in unele cazuri in pret este inclusa si parcarea. Principalul impediment pentru cei interesati in cumpararea unor astfel de apartamente este pretul, in conditiile in care suprafetele sint mai mari decit in cazul locuintelor vechi. Pretul poate fi mai mic in situatia in care apartamentul este achizitionat inainte de finalizarea cladirii. Specialistii vorbesc despre discounturi de pina la 20-30% in cazul in care se cumpara apartamentul inca din stadiul de schita. Inainte de a face o astfel de achizitie, este indicat ca proprietarul sa ceara informatii despre dezvoltator, despre solutiile folosite pentru ridicarea cladirii, iar inainte de semnarea contractului trebuie sa se intereseze daca pretul contine TVA, dar si daca include partile comune si garajul.

Apartamente vechi

Blocurile vechi reprezinta o varianta pentru cei ale caror venituri nu sint suficiente pentru contractarea unui credit ipotecar asa de mare ca in cazul apartamentelor noi. De asemenea, exista si persoane care nu doresc sa solicite un credit pentru 25 sau 30 de ani, dar si altele care nu vor sa imprumute o suma mare. Acestea cer apartamentele vechi, deoarece fiind mai mici sint si mai ieftine. In cazul acestora, la capitolul avantaje putem trece faptul ca sint amplasate in zone prin care deja trec mijloace de transport in comun, unde exista gradinita, piata sau spital. Pe de alta parte, proprietarul decide, in momentul in care incep lucrarile de renovare (daca este cazul), ce materiale foloseste pentru instalatii si finisaje. Principalul inconvenient in cazul acestora este virsta cladirii. Astfel, deoarece cladirea este veche, sint necesare operatiuni precum inlocuirea timplariei sau izolarea termica.

Pe de alta parte, este indicata si inlocuirea instalatiilor invechite. Evident, nu se poate trece peste capitolul spatiu. Apartamentele situate in blocurile vechi sufera la acest capitol, astfel ca de multe ori se apeleaza la desfiintarea unor pereti sau debarale pentru a se cistiga spatiu. Acest lucru nu este insa intotdeauna posibil. "Dezavantajul la apartamentele vechi este ca exista foarte putine posibilitati de a modifica impartirea, care nu e foarte generoasa. In situatia in care blocul este vechi este foarte posibil ca toti peretii sa fie in structura de rezistenta si sa nu poata fi darimati", spune Liviu Ureche, Certified International Property Specialist.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.