Nicolae Ceausescu, aratat in toata splendoarea sa la expozitia „Amintiri din Epoca de Aur“, deschisa pe 26 ianuarie la Muzeul National de Istorie a Romaniei, a primit vizita a sute de romani de toate virstele.

Gindita ca un eveniment menit sa ne aduca aminte de cei 50 de ani de comunism, expozitia a desteptat in vizitatori reactii emotionale. Pe cei mai multi i-au miscat exponatele ce faceau parte din viata de zi cu zi a romanului traitor in "epoca de aur".

"Ce e aia coada?"

O doamna de 35-40 de ani, tinind de mina o fetita de vreo 10 ani, a lacrimat la vederea sticlelor groase de lapte prezentate intr-o sacosa de rafie, alaturi de un scaunel portabil. "Uite!", ii spunea fetitei, "cu sticlele alea stateam la coada la lapte cite o noapte intreaga. Mergeam cu toata familia, sa putem lua mai mult, sa ne ajunga citeva zile". "Ce e aia coada?", a intrebat fetita. "Mai multi oameni care asteptau in fata magazinelor sa vina o anumita marfa." "Dar la ce va trebuia scaunelul?", a continuat fetita mirata. "Pai, uneori asteptam ore in sir si, ca sa nu ne doara picioarele, luam cu noi un scaunel. Nu cred ca poti tu sa intelegi", s-a dat in cele din urma batuta femeia.

Cartea de munca a "Tovarasului"

Pe documentaristul Cornel Mihalache cel mai mult l-a incitat profesional cartea de munca a tovarasului Nicolae Ceausescu expusa pe un stelaj. "Ceausescu Nicolae, de profesie economist, categorie sociala: muncitor". In respectivul document erau inscrisi anii de ucenicie la atelierul de cizmarie Alexandrescu, anii de puscarie considerati si aceia drept "vechime in munca" si anii de activitate in sinul partidului. La rubrica limbi straine, initial fusese scris "nu cunoaste", pentru ca apoi o mina ferma sa taie aceasta precizare si sa scrie pe deasupra, cu creionul, "rusa si franceza". Tot astfel au fost inmultiti din condei si anii de puscarie.

Cu sot sau fara sot

Cei trecuti de prima sau chiar de a doua tinerete priveau tristi fotografiile cuplului prezidential surprins in intimitate. "Ia uite-i pe analfabetii astia jucind table. Pigmeii astia doi ne-au distrus viata", spunea un domn la vreo 50 de ani. "Stiti ca eu am vazut Parisul abia dupa Revolutie, la peste 30 de ani. Invatasem franceza de mic de la bunica-mea si visul vietii mele a fost sa vizitez Parisul. Uite, acum fiu-meu studiaza in America. Aveam noi o astfel de sansa?! Toti cei de virsta mea au fost intr-un fel sau altul distrusi de comunism, in primul rind ne-a distrus visele!"

"Ia, uite aici", ne-a aratat un alt barbat niste canistre vechi de benzina. "In canistrele astea ne faceam stoc de benzina. Pe vremea aia circulau o duminica masinile cu numar cu sot, o duminica cele fara sot", ne-a explicat el amabil. "Intr-o duminica, taica-meu a uitat complet de asta si am mers la piata cu masina. Mergeam din piata-n piata, ca nu gaseai totul intr-un loc. Ne-a prins un militian zelos si tata a dat cu subsemnatul citeva zile la sectie… Ehe-he, ce stiti voi, mai copii? Bine ca v-a ferit Dumnezeu!"


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.