Bulina rosie o vor primi institutiile cu lipsa de incredere, bulina galbena va fi data celor cu incredere limitata, iar bulina verde va arata care sunt cele mai tari institutii

Pana in 2009 vor fi evaluate toate cele 106 universitati de stat si particulare. Fiecare unitate de invatamant superior va primi un calificativ prin care studentii vor sti cata incredere sa acorde institutiei pe care vor sa o aleaga. In interviul acordat ziarului Adevarul, profesorul Ioan Curtu (foto), presedintele ARACIS, spune ca, de la inceputul anului, comisiile de experti umbla deja sa vada in ce situatie sunt primele zece universitati ce vor fi evaluate in 2007.

Ce calificative vor primi universitatile in urma evaluarii?

In functie de situatie, uni-versitatile romanesti vor primi grad ridicat de incredere, incredere limitata si lipsa de incredere. Fiecare dintre aceste calificative va fi marcat cu o culoare: verde - grad ridicat de incredere, galben - incredere limitata si rosu - fara incredere.

In prezent lucram la o hotarare de guvern prin care universitatile sa fie obligate sa-si puna bulina pe antet. Frumos ar fi fost sa avem si noi calificative precum "excelent" sau "bun", dar asta e situatia de la noi. Si asa profesorii din universitati sunt foarte speriati si ne critica pentru ca avem standarde foarte ridicate.

Unul dintre aceste standarde e intalnirea comisiilor de evaluare cu angajatorii din zona universitatii. Ce relevanta are acest lucru pentru evaluarea finala?

Pai, inainte se punea problema sa am profesori buni care sa predea bine. Acum se pune problema cu ce iese studentul din facultate. Trebuie sa vedem ce nevoi are angajatorul si ce stie sa faca absolventul. Asta inseamna invatamant centrat pe student.

Va dau un exemplu: Renault a incheiat contracte cu mai multe universitati pentru a pregati studenti. Firma ia studentii si ii invata inca din timpul facultatii structura automobilului, functio-narea lui, mecanica. Apoi, dupa ce termina, ii angajeaza. Asta inseamna ca specializarea facuta in facultate are cautare pe piata muncii. Unul dintre criteriile de evaluare este cati dintre absolventi lucreaza in domeniu. Conditia pentru a primi un punctaj favorabil este ca 50% din absolventi sa lucreze in domeniu dupa primii doi ani de la terminarea facultatii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.