Inlocuirea articulatiilor genunchilor a devenit obiectul unor operatii la care apeleaza din ce in ce mai multi romani. Si cum numarul oamenilor care sufera de astfel de afectiuni este in crestere, si dezvoltarea unor tehnici care mai de care mai performante este pe masura.

O marime a inciziei redusa la jumatate, recuperare post-operatorie mult mai rapida si costuri mai mici decat metoda clasica, sunt cateva dintre avantajele tehnicii minim invazive, folosita ieri, in premiera in Romania de medicii ortopezi din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta.

Daca la inceput o interventie chirurgicala la genunchi era considerata reusita in momentul in care putea sa redea mobilitatea piciorului afectat de artroza, mai nou, aspectelele de natura estetica si mai ales cele legate de durata de recuperare post-operatorie a pacientului au inceput sa cantareasca greu in alegerea metodei de operare.

Aspectul estetic, foarte important

Astfel, medicii ortopezi din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta au efectuat ieri, in premiera la noi in tara o operatie de artroplastie de genunchi, utilizand o metoda chirurgicala bazata pe tehnici minim invazive. "Solutiile minim invazive dezvoltate de cea mai mare companie producatoare de proteze din lume permit interventii chirurgicale cu o marime a inciziei reduse la jumatate sau chiar la o treime in comparatie cu procedura clasica", a declarat directorul medical al Spitalului Universitar de Urgenta, dr. Catalin Cirstoiu.

Un alt beneficiu al noii metode de efectuare a artroplastiei de genunchi consta in faptul ca recuperarea post-operatorie a pacientului este mult mai rapida, bolnavul putand sa efectueze indoiri ale genunchiului, chiar din prima zi de dupa operatie. Nici considerentul estetic nu poate fi neglijat, tot mai multe persoane tinere necesitand interventii de inlocuire a articulatiilor genunchilor.

"Daca in urma unei operatii clasice urmele ramase pe piciorul bolnavului pot sa depaseasca si 15 cm, prin tehnica minim invaziva, lungimea plagii operate scade pana la 8 cm", a sustinut medicul. Noua metoda se pliaza pe afectiunile provocate de artroze. "Maladiile degenerative, printre care se numara si artrozele apar in general la persoanele trecute de varsta de 40 de ani. Bolnavul manifesta o suferinta indelungata prin faptul ca acuza imobilitatea articulatiilor, ajungand la imposibilitatea de a mai putea realiza functii vitale", a explicat dr. Catalin Cirstoiu.

La noi, mai ieftin ca afara

In ce priveste costurile operatiei, reprezentantii companiei inventatoare a metodei sustin ca acestea nu depasesc preturile practicate in marile spitale din Europa de Vest, unde metoda este implemantata de cativa ani. "Costul pentru implantul unei proteze de genunchi variaza in functie de performantele sale si poate depasi suma de 2000 de euro. Daca se ia in calcul si zilele de spitalizare si tratamentul post-operator, se ajunge la suma de 5000 de euro. In strainatate, o asemenea operatie costa peste 10.000 de euro", a declarat dr. Cirstoiu. Pacientii romani asigurati pot beneficia in mod gratuit de noua metoda, prin Programul National de Endoprotezare, insa dr. Catalin Cirstoiu sustine ca la Spitalul Universitar de Urgenta, sunt programate artroplastii de genunchi pana la sfarsitul anului viitor.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.