Prolificul rege al genului horror literar este o prezenta constanta pe piata traducerilor in romana. Ultimele sale aparitii sunt la Editura Nemira: "Mobilul" si "Colorado Kid". Stephen Edwin King va implini in 2007 varsta de 60 de ani, aproape toate cartile sale sunt deja ecranizate, iar scriitorul castiga anual circa 40 milioane de dolari! Paradoxal, King nu suporta sarbatoarea de Haloween si... nu are telefon mobil. Cu toate acestea reuseste un roman surprinzator despre efectele nocive ale celularelor si un "semnal" care poate deveni criminal pentru cei care poseda respectivul aparat.

"Mobilul este o parabola a comunicarii si un nou semnal de alarma pentru cat de departe, la modul nociv, poate merge stiinta - autorul ironizand robii tehnologiei si considerand - in carte - ca "in al doilea Ev Mediu civilizatia a alunecat pe o dara de sange". Apocalipsul descris in acest volum, care se joaca din nou cu psihicul uman, i-a fost dedicat de King lui George Romero, parintele-veteran al filmelor despre Zombies. Traducerea ii apartine lui Mihai Dan Pavelescu.

A doua carte, "Colorado Kid", reinventeaza genul policier noir, plecand de la premisa ca "eu scriu ca sa aflu ce gandesc... poate ca a dori e mai bine decat a sti". King dedica volumul lui Dan J. Marlowe, autorul romanului "Numele jocului e moartea", cel care - ca si Truman Capote - s-a folosit de experientele reale ale unor criminali inchisi, "intrand" in mintea lor. Prin personajele sale - doi batranei care scriu la un ziar de provincie si vor sa elucideze un caz - Stephen parodiaza "Cliseul" Sherlock Holmes & Dr. Watson.

Nuvela politista de mari dimensiuni, ce poate fi considerata si un microroman, tradusa din engleza de Gabriel Stoian, premerge o alta viitoare aparitie la Nemira: "Povestea lui Lisey". Dincolo de cosmarele ce devin realitate si de jocul cu fictiunea - in fapt, cu mintile cititorilor - diabolicul si suavul Stephen King pare a-si fi gasit un scop in toate scrierile sale: sa nu elucideze complet nicio enigma, ba uneori sa o adanceasca mai mult, lasand un final dechis: tot ceea ce conteaza e doar "frumusetea misterului".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.