In ultimii ani, vinzarile din hip-hop au scazut, iar din boxele de pe ferestrele din ghetouri se aud mai mult manele decit „rime de bine“.

Apogeul culturii hip-hop de la noi a fost atins undeva prin 2000, anul cu cele mai multe aparitii de noi albume pe piata, numarul productiilor editate fiind un record pentru Romania. CNA a crescut audienta si popularitatea prin scandalurile create, a avut loc primul proces penal, foarte mediatizat, intre Parazitii si A&A Records, R.A.C.L.A. a revenit intr-o noua formula, Marijuana a debutat cu "Cea mai fidela fata", IL-egal lanseaza doua albume, La Familia scoate "Ca la noi" si cei de la Parazitii raspund cu "Iarta-ma". In fine, B.U.G. Mafia lanseaza doua albume, dintre care "Dupa blocuri" este cel mai bine vindut album al anului, extrem de violent si agresiv la nivel de limbaj. Mostre precum "Dupa blocuri sintem noi/Care te facem pe tine" au devenit adevarate referinte culturale pentru toate domeniile si sint probabil cele mai citate si mai parafrazate versuri din hip-hopul romanesc.

Muzici amestecate

Incepind cu anul 2001, se poate vorbi deja de un declin al hip-hopului autohton. Pe plan international, numarul trupelor a scazut, interesul publicului a inceput sa se diminueze si el. Pirateria a devenit principala metoda de achizitionare de muzica, iar casele de discuri si-au pierdut disponibilitatea de a mai investi in nume noi.

Doar cele mai importante trupe au trecut prin selectia pietei si au ramas in picioare, pierzind insa mult din notorietate. Parazitii, Da Hood, B.U.G. Mafia si La Familia au ramas printre putinele trupe care se mai bucurau inca de succes. Din ce in ce mai des, pe albumele rock apar voci din hip-hop si viceversa, iar Luna Amara si Coma sint citeva exemple.

Pe albumul "Secretul din gradina", lansat de Da Hood in 2002, apare vocea rockerului Dan Costea. "Sint legaturi si la nivel de mesaj intre rock si hip-hop. Noua ne-au zis multi ca am deviat spre instrumental. Dar ne place sa credem ca sintem inca hip-hop. Vrem sa evoluam muzical, nu sa stam pe loc. Si pe scena internationala se intimpla amestecul asta de genuri, nu am inventat noi roata", spune Andrei Vulpescu de la Da Hood.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.