V-ati vazut, v-ati placut si vreti sa fiti impreuna tot restul vietii. Cine crede ca totul este simplu si toate povestile despre alergatura si stresul organizarii unei nunti sunt doar mituri de speriat tinerii insuratei se insala. Si asta pentru ca in spatele unui astfel de eveniment sta o intreaga industrie.

Ioana, 27 de ani, si Ciprian Marin, 28 de ani, s-au casatorit in octombrie, anul trecut, iar pregatirile pentru marele eveniment au durat nu mai putin de noua luni de zile. Inarmati doar cu cateva sfaturi de la prieteni au inceput sa ia la picior restaurantele din Bucuresti pentru ca auzisera ca daca iti gasesti locatia totul este ca si rezolvat.

"De multe ori spuneam ca nu mai facem nunta sau o amanam, dar in cele din urma am gasit un restaurant care ne-a placut foarte mult si am fixat in cele din urma data nuntii, in octombrie", povesteste ea. Au urmat apoi liste cu ce a mai ramas de cumparat, drumuri intre cofetarie si croitoreasa si cate o vizita la magazinele de bijuterii. Pe parcus si-au dat seama ca preturile erau mult mai mari decat isi imaginasera ei, iar cand au tras linie, cheltuielile totale s-au ridicat la 12.000 de euro. "Daca vrei sa ai o nunta deosebita, poti sa o ai. Iti trebuie doar putina imaginatie. Merita toti banii fotograful. Singurele lucruri cu care ramai dupa nunta sunt verighetele si pozele. As fi dat oricat numai sa iasa bine", povesteste Ioana Marin. "Dupa ce s-a terminat mi-a parut rau pentru ca ma gandeam numai la cat am alergat, cate liste am facut. Mai ales ca m-am ocupat eu de tot. Este bine sa ceri sfaturi pentru ca altfel te dai cu capul de pereti", adauga ea.

Ca totul sa iasa ca la carte, trebuie stabilit intai cine si ce plateste. Traditia spune ca mireasa trebuie sa cumpere mici cadouri pentru domnisoarele de onoare - la romani este doar o singura domnisoara de onoare, dar dupa caz pot fi mai multe -, cadourile pentru invitati sau marturiile si, daca este nevoie, petrecerea. Mirele trebuie sa se ocupe de inelul de logodna, cheltuielile pentru casatoria civila, costumul lui, cazarea pentru nas - dupa caz -, flori pentru mame si bunici si buchetul miresei. La comun sunt verighetele si luna de miere.

Socrii mici sau familia miresei trebuie sa plateasca pentru fotografii, invitatiile de nunta, rochia de mireasa, florile si decoratiile, firma de catering, mancarea, transportul invitatilor, formatia invitata sa cante la nunta sau DJ-ul. Familia mirelui se ocupa doar de repetitia pentru nunta, in cazul in care se organizeaza. Nasii cuplului platesc taxa pentru biserica, lumarile si un cadou pentru miri.

Domnisoarele de onoare organizeaza petrecerea burlacei, isi cumpara rochiile si pantofii, iar cavalerul de onoare trebuie sa organizeze petrecerea burlacului si costumele lor. Iar toate acestea necesita bani. De la agentii organizatoare de nunti, magazine de rochii de mireasa si costume de gala, cofetarii, restaurante, florarii pana la tipografii si firme de inchiriat masini toate castiga de pe urma nuntilor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.