Daca ati fost batut sau lovit si vreti sa demonstrati acest lucru, daca ati fost victima unei agresiuni sexuale sau a unui accident rutier, daca aveti probleme cu paternitatea copilului sau chiar cu identificarea unei rude, trebuie sa stiti ca toate aceste probleme necesita o vizita la institutiile medico-legale.

Majoritatea persoanelor care vin la Institutul de Medicina Legala (IML) solicita expertize medicale care sa dovedeasca prezenta leziunilor. Urmatoarele cele mai solicitate expertize urmaresc constatarea virginitatii, a unui viol sau incest. "Cei carora li s-a intamplat nefericirea, trebuie sa ia imediat legatura cu politia.

In cazurile de violenta domestica, victima poate merge la Institutul Medico-Legal pentru a-si scoate un certificat de leziuni traumatice. Chiar daca nu intenteaza imediat divort, certificatele de acest gen, adunate in timp, dupa fiecare bataie, pot servi ca proba in instanta. Important este sa se prezinte la examinare in termen de o luna de zile de la producerea evenimentului.

Apoi, in primele 24 de ore de la eveniment trebuie sa se prezinte la IML, pentru teste care sa le probeze declaratia. Nu au voie sa-si efectueze toaleta personala inainte si este indicat sa aduca lenjeria intima folosita atunci. In ceea ce priveste agresiunile fizice, termenul in care trebuie sa se prezinte pentru teste, la cererea lor, este de o luna. Pentru teste la cererea organelor de politie poate sa se prezinte oricand, daca a fost un timp indelungat in spital si nu s-a putut deplasa", explica dr. Cristian Curca, director adjunct al IML "Mina Minovici" Bucuresti.

Cei care doresc probarea capacitatii psihice de exercitiu in scopul incheierii unui act notarial privind un testament sau o vanzare-cumparare, trebuie sa se prezinte la institutia medico-legala pentru examinare. De asemenea, cei care au probleme cu paternitatea copilului, pot eucida misterul, solicitand un test la laboratorul de genetica medico-legala. Cei depistati de politie sub influenta bauturilor alcoolice, insa sustin ca sunt nevinovati, au dreptul sa ceara politistului sa fie dusi la institut, unde sa li se recolteze probe pentru stabilirea alcoolemiei.
Toate aceste teste sunt platite de solicitant, care poate fi persoana fizica sau politia.

Puteti efectua, la cerere, testul de paternitate contra sumei de 840 de lei

Tarife practicate de IML, potrivit legii

- Examinarea si constatarea leziunilor traumatice 38 lei

- Constatarea virginitatii, deflorarii sau a sarcinii 50 lei

- Examinarea in vederea autorizarii detinerii si purtarii armelor 110 lei

- Expertiza capacitatii de procreare 216 lei

- Expertiza medico-legala privind cercetarea paternitatii 840 lei

- Expertiza de cercetare a filiatiei - mama, copil, presupusul tata 140 lei

- Analize pentru stabilirea profilului ADN 500 lei/o singura proba

- Analize pentru stabilirea realatiilor de inrudire biologica
complexa, intre rude de gradul I, II sau III intre 900 si 1.800 lei

- Determinarea alcoolemiei 80 lei

- Expertiza pentru recalcularea alcoolemiei 510 lei

- Examen toxicologic pentru droguri 252 lei

- Examen psihiatric privind capacitatea de exercitiu 135 lei


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.