Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR) este cea mai simpla modalitate de a arunca in derizoriu o meserie. Cei care au intocmit aceasta lucrare spun ca nu ei sunt vinovati, ci companiile care cer oficializarea denumirilor.

Incercand sa impuna si in tara noastra norme existente in afara, Ministerul Muncii, prin Directia Programe Strategii Forta de Munca, a intocmit un nomenclator de meserii, care a tinut cont de alinierea la standardele internationale. Inevitabil, a fost adaptat si la normele… mioritice. Astfel, pornind de la regulile Comisiei Europene, incluse in ISCO- 88-COM, s-a ajuns ca unora dintre semenii nostri sa le apara in cartea de munca ocupatii ca: "fierbatoruscator de par", "aburitor", "ciontitor transator carne", "cap de masa" sau "gauritor".

Glume cu meserii

Lucrarea in care sunt incluse ocupatiile din tara noastra poate concura cu succes la categoria cea mai buna carte de bancuri. Prin elaborarea Clasificarii Ocupatiilor din Romania s-a incercat alinierea la standardele internationale in ceea ce priveste meseriile existente pe piata.

Din nefericire, s-a ajuns in situatia in care denumirile unor profesii nu fac altceva decat sa provoace rasul multora dintre noi. Dar si plansul celui care s-a vazut nevoit sa accepte ca profesia pe care o are se numeste "aburitor", "afumator carne", "autopsier la ecarisaj", "cap de masa", "ciontitor transator carne", "confectioner creta scolara", "detector pierderi apa si gaze", "educator puericultor", "fierbatoruscator de par", "franar", "gauritor", "ghemuitor", "impletitor de panglica impletita", "parasutist incercator", "pieptanator", "scafandru greu", "aglomeratorist". Si exemplele ar putea continua. Cum se poate prezenta o persoana care profeseaza ca fierbatoruscator de par sau una care este de meserie gauritor?! Bine ca au trecut vremurile in care copiii erau ridicati in picioare la scoala si intrebati ce sunt parintii.

Procesul de "omologare" continua

"Nu am facut altceva decat sa respectam niste norme internationale. Pana acum cativa ani nu a existat o astfel de clasificare a ocupatiilor la noi in tara. Astea sunt profesiile pe care le practica romanii. La noi la directie vin tot felul de propuneri pe care le analizam, ne consultam cu Institutul de Statistica si vedem daca sunt mai multe persoane care se pot incadra la o anume ocupatie si, daca este asa, o includem in COR. Doar anul trecut am inclus peste 400 de ocupatii, iar acum avem in analiza alte peste 200. Unele sunt inedite, e drept, dar daca acestea sunt solicitarile, ce sa facem?!

Multe dintre cererile venite fac referire la agricultura sau turism. Astfel, am ajuns sa includem in COR meserii ca ghid de turism ecvestru, fermier in horticultura sau crescator de melci. Ciudate sau mai putin ciudate, acestea sunt ocupatiile romanilor", ne-a declarat Stela Mirea, director adjunct in cadrul Directiei Programe Strategii, Forta de Munca.

Tot din dorinta de a ne alinia la niste norme venite din afara s-a ajuns in situatia ca in COR sa apara meseria de camatar. E drept ca nu face referire la temutul personaj care da cu imprumut bani cu dobanzi uriase, iar daca intarzii la termenul de plata isi trimite locotenentii sa-ti dea o lectie, ci la lucratorii din casele de amanet care "estimeaza valoarea obiectelor amanetate, calculeaza dobanda si platesc sumele de bani, restituie obiecte amanetate sau se ocupa cu vanzarea acestor obiecte".

Mancatori de ceapa din Anglia

Nu va ganditi ca prin UE lucrurile stau mai bine. In Marea Britanie, de exemplu, exista meserii cu mult mai bizare decat cele de la noi. Astfel, englezii se pot lauda ca profeseaza ca: "bautor de ceai", "mancator de ceapa" sau "privitor de zugraveala". Iar la Biroul International al Muncii se fac propuneri care de care mai nastrusnice.

Practicantele celei mai vechi meserii fac presiuni pentru a fi incluse si ele intr-o clasificare a ocupatiilor. Mai multe tari din Europa au venit cu propuneri catre Organizatia Interna-tionala a Muncii ca prostitutia sa fie recunoscuta ca ocupatie, iar practicantele sa-si poata trece profesia in carnetul de munca.

Cu toate ca s-a "aliniat" la standardele europene, trebuie spus ca nomenclatorul de ocupatii din tara noastra nu include meserii care sunt la mare cautare in acest moment pe piata muncii. Multe dintre ocupatiile din sectoare precum IT, publicitate, turism, finante nu si-au facut loc printre pompagii, presedinti de cooperative sau tara, spalatori de parbrize, numaratori bani sau inspectori preturi.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.