Consumul de miere din Romania este relativ scazut comparativ cu cel din statele membre ale Uniunii Europene, astfel un roman consuma 100 de grame de miere pe an, in timp ce un german consuma doua kilograme, a declarat, duminica, pentru NewsIn, directorul Apis Prod SRL, Victor Mates.

"Din cauza cererii reduse, aproape 70 % din productia de miere realizata in 2006 a fost exportata, respectiv s-au exportat 7.700 tone de miere din cele aproape 12.000 de tone realizate anul trecut", a declarat Victor Mates. Acesta a precizat ca nu numai prin consumul redus de miere se particularizeaza piata din Romania, dar si prin modul in care se realizeaza apicultura.

Astfel, numarul mediu de stupi care corespund unui apicultor este de 25, iar marii producatori pot detine pana la 300 de stupi. In Franta, micii producatori detin in medie 400 de stupi, iar marii producatori realizeaza o apicultura informatizata. La nivel mondial, productia de miere ajunge la 1,2 milioane de tone anual, cel mai mare producator fiind China, aceasta tara realizand 16 % din productia totala. De asemenea, China este si cel mai mare exportator de miere, asigurand o treime din piata exporturilor, cu o contributie de 100.000 de tone de miere pe an.

"Taxele vamale la importul de miere au fost foarte mari, adica de 160 % si, probabil, aceasta a fost principala cauza a faptului ca pe piata interna nu exista decat miere produsa in Romania", a declarat, pentru NewsIn, Victor Mates. Acesta a precizat ca este posibil ca acum, dupa eliminarea taxelor vamale, procesatorii sa se gandeasca la importul de miere, daca preturile sunt atractive. Cert este, a adaugat Mares, ca Apis Prod vrea sa importe miere de portocal, eucalipt sau castan, din Spania, in 2007. Apis Prod este o firma procesatoare de miere de albine, mierea fiind comercializata atat pe piata interna, cat si pe piata externa, in tari ca Japonia, Italia, Germania, Austria, Olanda, Anglia sau Canada.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.