Cum se obtine permisul de munca in Ungaria

Conform datelor primite de la Departamentul pentru Munca in Strainatate, Ungaria angajeaza romani, in 219 meserii. Cererea pe un formular-tip pentru permisul de munca este inaintata de catre angajatorul maghiar, la Centrul de munca la care este arondat.

Acte necesare:

a) copie legalizata a documentului care atesta pregatirea de specialitate a solicitantului si traducerea autentificata in limba maghiara;

b) adeverinta medicala care atesta ca solicitantul este apt medical pentru domeniul de munca, copia legalizata, precum si traducerea legalizata in limba maghiara;

c) in situatia cand activitatea care va fi prestata necesita autorizare din partea a altor autoritati, documentele care atesta indeplinirea conditiilor de autorizare.

Centrul de munca retrage permisul in cazul incetarii angajarii cetateanului roman sau in cazul angajarii respectivei persoane intr-un alt loc de munca, alt domeniu de activitate decat cel mentionat in permis. Permisele de munca se elibereaza in regim gratuit. Termenul de eliberare este 10 zile lucratoare. Romanii care, la data de 1 ianuarie 2007, aveau un contract de munca de 12 luni. nu mai au nevoie de permis.

De asemenea, cei care doresc sa se angajeze ca sezonieri in agricultura trebuie sa solicite permisul de munca specific. Angajarea sezoniera este permisa pentru maximum 150 de zile intr-un interval de 12 luni si numai cu examinarea situatiei de pe piata muncii.

Domenii deficitare pe piata muncii din Finlanda

Departamentul pentru Munca in Strainatate ne-a oferit date noi, cu privire la domeniile deficitare pe piata muncii din Finlanda. Dupa cum se cunoaste, aceasta tara este una dintre cele zece membre ale Uniunii Europene care au permis accesul liber pe piata muncii, dupa 1 ianauarie 2007. Ca urmare, romani se pot angaja in aceleasi conditii ca si cetatenii proprii, supunandu-se insa legislatiei in materie de ocupare a fortei de munca.

Domeniile care, in general, in acest moment se confrunta cu lipsa de lucratori sunt sanatatea, industria de constructii, industria metalurgica si serviciile. Turku reprezinta una dintre principalele regiuni finlandeze care inregistreaza un deficit evaluat la aproximativ 2.000 de locuri de munca, in special in industria navala (sudori, instalatori, electricieni), asa cum ne-a informat Ambasada Romaniei la Helsinki. Potrivit estimarilor Ministerului Muncii finlandez, numarul total al locurilor de munca vacante, in intrega tara, este de aproximativ 33.000. Se apreciaza ca, in viitor, Finlanda va avea nevoie de forta de munca straina in special in turism, mass-media, comunicatii, sanatate (asistente si ingrijitoare) si servicii sociale. Mai greu este cu invatarea limbii finice!

CE va sanctiona statele care incalca legislatia muncii

Comisia Europeana va sanctiona disciplinar statele Uniunii Europene care nu tin cont de directiva europeana ce limiteaza numarul orele de munca la 48 pe saptamana. Potrivit publicatiei on-line EuObserver, comisarul european pentru Afaceri Sociale, Vladimir Spidla a atras atentia ca in multe tari se incalca durata maxima de lucru, mai ales in cazul doctorilor si al pompierilor. In noiembrie 2006, Spidla a amenintat ca guvernele care incalca legislatia europeana vor fi actionate in instanta.

Uniunea Europeana a incercat sa schimbe legea, mai ales dupa ce Curtea de Justitie a decis in doua cazuri, in 2000 si 2003, ca timpul petrecut la munca trebuie vazut ca timp de lucru efectiv. Cele mai multe tari au ignorat directiva europeana, din cauza costurilor pe care ar trebui sa le suporte pentru plata orelor suplimentare. Conform directivei, o persoana nu trebuie sa petreaca mai mult de 48 de ore pe saptamana la serviciu, timp in care sunt incluse si orele suplimentare.

Brosuri spaniole cu indicatii pentru romani

Ministerul Muncii si Afacerilor Sociale din Madrid a publicat pe internet indicatii pentru romanii si bulgarii interesati sa se stabileasca in Spania. Documentul contine informatii despre intrarea in Spania, despre dreptul de sedere si despre cum se poate obtine rezidenta. Autoritatile spaniole au inclus si selectii din legislatia tarii, precum si din regimul aplicat cetatenilor straini. Secretariatul pentru Imigranti urmeaza sa tipareasca si 150.000 de exemplare ale brosurii in limba romana si 50.000 in limba bulgara.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.