Presedintele-director al TVR, Tudor Giurgiu, incepe mai devreme curatenia de primavara. Cu sprijinul sindicatelor, spera sa ii indeparteze pe cei care nu-si fac treaba. Principala tinta anul acesta este atragerea publicului tinar.

De ce ai reactionat abia acum la emisiunile proaste care se fac in TVR?

In primele luni ale mandatului meu, am spus ca prioritatea este ridicarea calitatii programului. Am dat niste directii si am lasat managerii sa-si faca treaba. Apoi, am inceput un proces de reasezare organizationala. Eram curios sa vad rezultatul si, avind mai mult timp in perioada sarbatorilor, m-am uitat cu atentie la anumite programe. M-au surprins fusereala, dezinteresul, dar si niste lucruri care nu au ce cauta pe post.

Se lasa cu sanctiuni?

Sint oameni platiti in TVR care trebuie sa vada casetele de la realizatori, sa le spuna unde nu e bine, sa gindeasca cum se pot imbunatati niste lucruri. Dar oamenii aia nu-si fac treaba, iar eu nu sint dispus sa fac compromisuri. E ultimul semnal de alarma inaintea unor sanctiuni foarte dure! Nu e simplu, pentru ca trebuie sa tinem cont de Codul muncii si de contractul colectiv de munca care protejeaza angajatii. Dar sindicatele mi-au promis tot sprijinul in indepartarea celor care nu-si fac treaba. Sint si programe bune, TVR incepe sa conteze, sa fie un jucator mai vizibil, lucru care deranjeaza pe multi. Inainte, TVR se remarca printr-o totala decredibilizare a stirilor si prin evenimente muzicale. Acum s-au schimbat lucrurile.

"Dinozauri" ca Marina Almasan fac inca emisiuni. In acelasi timp, spui ca vrei sa atragi publicul tinar.

TVR trebuie sa ramina un post generalist, sa se adreseze tuturor romanilor: de la tara, de la oras, de virste si meserii diferite. Marea noastra provocare e gasirea unor metode prin care sa aducem mai aproape publicul intre 14 si 24 de ani, de care TVR si-a batut joc, in ultimii 10-15 ani. Trebuie sa fim un jucator important de continut si pe Internet. Vom reveni cu un site total nou. In urmatorii ani, vrem sa diversificam portofoliul de canale si sa folosim arhiva mai destept.

Citi consilieri ai?

Folclorul consilierilor nu mai e de actualitate. A fost o perioada in care aveam nevoie de mult ajutor, dar acum au ramas trei. Consilierul principal e Gordon Lovitt, care este foarte bun.

M-a amuzat folclorul din jurul lui, ca a falimentat televiziunea ceha, tot felul de timpenii. Cind a fost director interimar la canalul 1, am avut surpriza sa-i aud pe multi spunind ca e foarte bun, ca stie cum sa construiasca o grila. E foarte usor sa desfiintezi oameni, iar in Romania avem vocatia asta.

Care e bugetul pentru ei?

Am un deviz care cuprinde bugetul general pe 2007, dar salariile consilierilor sint confidentiale. Daca vrei sa ai un om bun, trebuie sa-l platesti, iar Gordon e platit bine. Ma mai deranjeaza sintagma ca TVR cheltuieste X bani pentru Y. Pe perioada mandatului meu, TVR cheltuieste exact atit cit trebuie ca sa-si puna in aplicare obiectivele. N-am facut porcarii, nu s-au mai luat spagi ca inainte, nu s-au facut contracte in defavoarea televiziunii, cum s-au facut ina-inte. Da, Giurgiu a cheltuit in programe mai mult decit s-a cheltuit inainte. Dar Giurgiu a acoperit gaurile negre care au existat inainte si cred ca asta e un merit.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.