Aparitia volumului „Tezaurul dacic de la Sinaia: legenda sau adevar ocultat?“ redeschide o pagina tenebroasa a istoriei noastre: existenta unui tezaur disparut, despre care vorbesc niste misterioase placi de plumb, copii ale originalelor de aur

Pentru autorul acestui spectaculos demers, totul a inceput o data cu aflarea unor informatii underground despre misterioasele placi de plumb de la Sinaia, care circulau in lumea jurnalistica. Fascinat de subiect, Dumitru Manolache a continuat cercetarea istoriei misterioaselor artefacte, care zac si astazi neinventariate in depozitul Institutului de Arheologie "Vasile Parvan" din Bucuresti. In prezent, aici mai sunt 35 de placi. Alte doua se afla in muzeul Manastirii Sinaia si alte cateva bucati prin colectii particulare. In realitate, ele au fost mult mai multe. Este vorba de un corpus de peste o suta de piese de plumb (dar acest numar nu este sigur, banuindu-se existenta a peste 200), despre a caror provenienta nimeni nu stie nimic. Placile sunt inscriptionate in relief, intr-o limba necunoscuta, cu caractere predominant grecesti si cu o ilustratie bogata, referitoare la civilizatia geto-dacilor.

Legende si informatii care sustin existenta tezaurului de aur
Legenda originii acestor tablite plaseaza inceputul lor in 1875, o data cu deschiderea santierului de constructie al Castelul Peles, in Poiana Vacariei de la Sinaia. Potrivit unor marturii de epoca, atunci s-ar fi descoperit "un tezaur compus din multe tablete inscriptionate din aur, precum si alte obiecte de aur". Se mai spune ca acest tezaur ar fi fost daruit de catre guvernul de atunci, condus de Lascar Catargiu regelui Carol I de Hohenzollern.
Din acel moment, despre placile originale s-au mai pastrat informatii doar in traditia locala, subiectul fiind ocultat, incet-incet folclorizat si in cele din urma trecut in derizoriu. Au ramas in schimb cateva sute de placi de plumb, despre care se spune ca sunt copiile celor de aur, facute la cererea regelui Carol I. Cum au ajuns in subsolul institutului amintit, cine le-a facut, daca ele au sau nu vreo legatura cu ceea ce sustine traditia locala sau sunt niste falsuri ordinare, istoria lor pe parcursul deceniilor care s-au scurs sunt numai cateva probleme pe care jurnalistul le abordeaza in volumul amintit intr-un context mai larg, cel socio-politic al vremurilor. Surprizele se tin lant: apar date noi, marturii uluitoare, informatii explozive si, peste toate, ceea ce ziaristul nu-si dorea, o misterioasa incercare de ascundere a adevarului. Forte nevazute au ocultat de-a lungul vremii intregul subiect.

Date, informatii, ipoteze inedite, controverse si dispute

Controversata poveste a fost readusa in actualitate de catre inginerul Dan Romalo care, desi cunostea ansamblul de placi de plumb inca din anii ‘40 ai secolului trecut, reuseste abia in anul 2003 sa publice, intr-un tiraj de 70 de exemplare, lucrarea "Cronica apocrifa pe placi de plumb?", unde abordeaza in mod relativ stiintific marea taina a placutelor.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.