Jurnalul lui Don Juan va aparea simultan in Romania si in alte 30 de tari de pe glob.

Ce e cu isteria asta internationala despre "Jurnalul pierdut al lui Don Juan", dna Denisa Comanescu, si cit v-a costat sa va bagati in ea?

Inca din martie trecut se stia printre agentii literari internationali ca o mare editura americana a achizitionat un manuscris-bomba cu titlul "Jurnalul pierdut al lui Don Juan". Inainte de Tirgul international de carte de la Frankfurt din octombrie 2006, peste douazeci de edituri din lume contractasera acest titlu pe baza unui sinopsis. La Frankfurt, am vrut sa-l contractez pe loc, dar agentul literar care-l reprezinta in Europa de Sud-Est a decis sa faca o licitatie pentru Romania. Am cistigat licitatia si inainte de sfirsitul anului semnasem contractul de copyright. Acum, deja peste treizeci de edituri (si numarul lor creste in continuare) au cumparat romanul, multe prin licitatii in care s-au avansat sume cu destule zerouri (nu e cazul nostru!), si toate il vor publica aproape simultan in 2007.

Iar un manuscris gasit?

Personajul a stirnit controverse aprinse vreo cinci secole: daca a existat cu adevarat sau apartine fictiunii. Spania si-a cistigat de mult dreptul de paternitate asupra acestuia. "Jurnalul pierdut al lui Don Juan", semnat de Douglas Carlton Abrams, incepe cu o nota a autorului care pretinde ca a redactat si ingrijit un manuscris primit ca editor la University of California Press, in urma unui articol in care demonstra ca Don Juan a fost o persoana in carne si oase, un nobil care a trait la Sevilla, in secolul al saisprezecelea, pe vremea regelui Filip al II-lea. Trimitatorul manuscrisului, ramas anonim, in buna traditie romantica, clama ca acesta este o traducere a unui jurnal scris de acelasi Don Juan la 1593, la Sevilla, si pastrat ascuns "de douasprezece generatii".

De ce l-ar interesa pe cititorul roman acest "Jurnal pierdut"? Noi n-avem cultul lui Don Juan, iar romanii care-si contabilizeaza cuceririle amoroase nu cred ca fac parte dintre cititorii Editurii Humanitas.

Tema seducatorului, libertinului, a tehnicilor seductiei, a puterii ei, avindu-l ca prototip pe Don Juan, au inspirat nu numai o intreaga Europa Occidentala, dar si pe rusi si pe ucraineni. O ipostaziere a mitului lui Don Juan (secundata de una a mitului faustic) ocupa un loc central in opera unui important scriitor roman, Nicolae Breban, care are un roman cu titlul "Don Juan" din 1981. Acum le-a venit rindul americanilor sa dea un roman despre Don Juan. Specialist in istoria si cultura spaniola, in catolicism si scrima, Douglas Carlton Abrams, multi ani editor la University of California Press si Harper San Francisco, a scris dintr-o perspectiva inedita despre secretele aces-tei figuri mitice, despre orasul Sevilla in care isi desfasoara pasiunea si despre gloria si decadenta din Spania Secolului de Aur. Romanul, asemenea eroului lui, te seduce de la primele pagini.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.