Primarul unui orasel din Maramures a declarat razboi deschis manelelor inca de-acum doi ani, cind a decis sa scoata gargaunii din capul tineretului care, din cauza bauturii, s-a lasat injectat de "flagelul sudist". Ca sa-si asigure izbinda, primarul a apelat, fara retineri, si la lovituri sub centura.

La o aruncatura de bat de Baia Mare e oraselul Tautii Magheraus, nascut de curind din sapte sate ridicate la rang de cartiere. Acolo e primar PSD, la al doilea mandat, Anton Ardelean, om hotarit sa trateze tinerii de greaua boala adusa, peste munti, de "flagelul sudist" tocmai in Maramures: maneaua. Dupa doi ani si ceva de gestatie, au iesit, in sfirsit, din boxele unor baruri acorduri de Rolling Stones, Bonnie M, Uriah Heep sau Queen, muzica mai pe placul primarului.

Retusuri cu "sabia culturala"

Prin 2003, in toate cele sapte camine culturale din cartiere razbea maneaua ca un crivat. A incercat primarul s-o alunge din oras mai intii cu vorba buna, parinteste.

"Le-am zis: ma baieti, ce va place voua la muzica asta, in care unu’ striga ca sa moara dusmanii si banii si tot? Maneaua e o porcarie!" Ei au protestat. Ca, "dom’ primar, asta ne place noua cind bem, astia zice de necazurile noastre".

Daca a vazut Ardelean asa, a scos din teaca ceea ce el numeste "sabia culturala", ca sa reteze raul de la radacina. A dat ordin ca la trei discoteci sa nu se mai duca gardienii si a dat el insusi piept cu tineretul, intrerupindu-l de la infundat urechile cu manele si ficatii cu bautura.

Petreceri gratuite cu valsuri si house

Si a umblat primarul prin discoteci si a propovaduit "muzica sucara, adica dance, pop, rock". Degeaba. Ca "nu-i mincare ca sarmaua, nici muzica ca maneaua", dupa cum explica un baiat de 23 de ani, Mihai, fan Adi de la Vilcea. In urechi le-au ramas, ca dopurile de ceara, Guta, Vijelie, Catanga, de Vito. Ady de Vito.

Pentru ca tot n-a fost chip sa-i convinga pe pustani ca acestia cinta "orientalisme kitchoase", Ardelean a vorbit cu directoarea de la cultura, din oras: "Hai sa intervenim!" Strategia a fost sa organizeze primaria petreceri gratuite, fara alcool si cu muzica rap, house, pop, rock, ba chiar tangouri si valsuri, la care sa cheme si tineri, dar si perechi mai in virsta. Caruntii le-au dansat pe fete de le-au scos sufletul, nevestele si baietii au prins radacini pe scaune.

Santaj la drumul mare

Petrecerile se tineau lant, primaria golea bugetul si maneaua tot regina era prin localuri. Atunci, primarul din Tautii a trecut la santaj: "Daca vin pe-aici si gasesc numai manele, va verific si fiti siguri ca o sa aveti controale de la Financiar si de la Garda de Mediu!"

A avut "riposte", l-au facut dictator si rasist, dar multi patroni au plivit programul muzical de manele. Asta a fost prima victorie, de care Ardelean s-a bucurat abia dupa alegerile din 2004. "Mi-era frica ca n-o sa ma voteze, ca mi i-am suit in cap", marturiseste el si dezvaluie, cu un zimbet larg, adevarata lui victorie: "Am iesit primar din primul tur, cu al doilea procentaj pe tara, 82%, dupa primarul de Sibiu". Si-a spus el in sinea lui ca a arat destul pe cimpul sonor si a venit timpul sa semene. Atunci a dat o circulara.

Maneaua discordiei

Fara sa ameninte cu vreo amenda, circulara din toamna trecuta data de edilul Ardelean stabilea ca in cele 137 de unitati comerciale, dar mai ales in cele 36 de localuri ale orasului, se va asculta numai muzica "civilizata", fara manele. "Chiar daca pornesc un razboi intre sudisti si nordisti, ma voi lupta cu acesti tigani care vor sa corupa mintal tinerii. Maneaua dauneaza grav tinerilor", ne-a lamurit primarul.

Patronii se lauda ca-i doare undeva de insistentele si preferintele lui - "Nu poate sa ne interzica! -, dar nici unii nu pun in boxe manele decit seara tirziu, ca ilegalistii, la adapostul intunericului si numai la cererea tinerilor.

"Nu sint antimanelist, sint nemanelist"

Asa se face ca "We are the champions", piesa de rezistenta Queen, si alte melodii rock, blues sau dance ies din difuzoare cit e ziua de lunga. Inainte de prinz, tautenii rai de munca sau care n-au de lucru isi pun nadragii, "jeaca" sau ilicul, isi trag, toti parca, acelasi fes si se string pe la circiumi sa joace carti, biliard sau table.

In "Casuta de lemn", un bar din centrul Tautilor, patru tarani-oraseni beau ceai de fructe si joaca "Cruce", un joc de carti. Lui Sergiu, un tip de 33 de ani, nebarbierit, "dintr-un TD cu 20 de manele", daca-i plac patru… "si alea cu Freddy Mercury". Din boxe, strabate prin duhoarea de fum statut vocea lui Mick Jagger - "Angie, I still love you, babe". "Da’ tie nu ti-o placut muzica la Freddy Mercury, ti-o placut altceva, si la Elton John, la George Michael", il ia pe Sergiu peste picior un coleg de "Cruce", Lucian. Mai ai sa te imbraci in roz si sa lupti contra cancerului de sin." Cu toate ca nu le plac manelele, li se pare ciudata decizia primarului de a le interzice. Beau ceai, spun bancuri, il injura pe "diavolu’ bolsevic Iliescu" pina seara, cind pustanii invadeaza, ca gindacii, barurile, dornici sa dea pe git o tarie si sa-si mingiie sufletul c-o melodie de inima albastra. "Aproape ca numa’ tinerii cer manele. Si trebuie sa pun...", se explica patroana barului, de altfel iubitoare de blues si folk. "Pe mine ma deranjeaza versurile cu dusmani. Muzica asta m-a imbatrinit cu citiva ani", spune si Lucian.

Maneaua la noi e ca hip-hop-ul in SUA

La celelalte circiumi din centrul Tautilor, la fel. Table pe muzica usoara romaneasca, biliard pe ritmuri dance. E inca ziua. Calin, un baiat de 20 de ani ce sta la masa intr-un bar unde doi cetateni joaca "o bila", sta cu miinile in buzunar si accepta manelele seara, ca "oriunde te duci se asculta. E ca-n SUA, unde peste tot se asculta hip-hop". Colegul lui de masa, un tip de 37 de ani care, prin cite tari a umblat si "la cite policalificari" are, e "momentan sudor", suporta maneaua numai daca i "se impune". In rest, "metal mania si rock’n’roll". Cel mai tare zice ca-i place Pasarea Colibri.

Barmanita blonda, in schimb, s-ar bate cu oricine pentru manele. "Daca nu punem d-astea, nu mai vine clientii!".

Vacile melomane

Mai la periferia orasului, adica pe la marginea fostelor sate, se mai aud manele. Cica stau aia cu frica-n sin si cind aud ca vine primarul, inchid casetofoanele. Dar primarul stie si nu se lasa, e hotarit sa lupte pina la capat. "Eu am fost medic veterinar si, la ferma de bovine unde eram sef, am pus muzica de opera si le-am creat vacilor un reflex conditionat. Dom’le, a crescut productia, se mirau si ingrijitorii: vacile dadeau cu 15-20% mai mult lapte!". A reusit el sa faca vacile sa asculte muzica clasica, n-o reusi acum sa-i invete pe baietani la "muzica buna"?


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.