Durerile de cap au devenit pentru cei mai multi dintre noi o parte integranta a vietii cotidiene. De cele mai multe ori apelam la medicamente pentru a calma durerea, fara insa sa ne preocupe si cauzele aparitiei acestei afectiuni. Pe de alta parte, medicii avertizeaza ca o durere de cap care nu trece cu un banal antinevralgic si care persista de pe o zi pe alta, poate semnala aparitia unor boli grave.

Viata agitata, stresul, poluarea si chiar diferentele de temperatura reprezinta doar cateva dintre cele mai importante cauze ale aparitiei durerilor de cap.

Medicii sustin ca durerea de cap, cea mai intalnita afectiune la nivel global, se afla in stransa legatura cu modul in care fiecare persoana trateaza problemele de zi cu zi. Si daca administrarea antinevralgicelor a devenit un gest reflex in cazul persoanelor cu aceasta afectiune, gandul de a vizita medicul de specialitate pentru investigatii amanuntite trece la fel de repede ca si durerea in cauza. Cu toate acestea, medicii avertizeaza ca in spatele unor banale dureri de cap se ascund de foarte multe boli grave care pun in pericol viata pacientilor.

Tumora cerebrala, cea mai periculoasa

Potrivit dr. neurolog Ion Marginean, exista diferite forme in care durerea de cap se manifesta, insa cea mai comuna este migrena. "Mai mult de jumatate dintre pacientii care acuza dureri de cap sufera de migena, care este ereditara", explica dr. Marginean. Acesta spune ca exista o gama variata de afectiuni care pot fi anuntate de durerile de cap. Desi de cele mai multe ori disconfortul dispare dupa administrarea de paracetamol, pericolul nu a trecut.

"Pacientul ar trebui sa se prezinte la un control de specialitate pentru orice durere de cap care nu cedeaza la paracetamol sau algocalmin, si care persista dupa o zi pe alta", spune dr. Ion Marginean. Tumora cerebrala este cea mai periculoasa afectiune de care poate suferi un bolnav cu dureri de cap. "Aceasta este mascata de o durere de cap. Tumora mai este insotita de varsaturi dar si de multiplicari ale fondului de ochi, care pot fi detectate doar in urma examenului oftalmologic", mai spune medicul neurolog.

Totodata, potrivit dr. Ion Marginean, toata patologia psihiatrica este legata de durerile de cap. "Aceste dureri pot fi un simptom al anxietatii, stresului si de ce nu, poate anunta chiar si o forma de depresie", explica medicul. Mai mult, durerile de cap apar de regula si in cazul unei infectii cu paraziti de la animale. "Peste 40% din populatia adulta are infectii cu paraziti de origine animala, infectii care sunt insotite de dureri de cap", sustine dr. Marginean.

Accidentul cerebral este o alta afectiune care poate fi anuntata de durerea de cap. "Tensiunea mare poate crea durere vasculara in cap similara migrenei. Durerea de cap este cel putin o problema pe care o poate cauza hipertensiunea", sfatuieste medicul. Nici instalarea gripei nu este straina de durerea de cap. "Toate infectiile respiratorii sunt anuntate de aceasta durere, nu exista viroza respiratorie fara dureri de cap", sustine medicul.

Nici copiii nu sunt feriti de durerile de cap

Daca in cazul adultilor durerile de cap ar putea fi justificate in mare masura de grijile cotidiene, nu acelasi lucru se poate spune si in cazul copiilor care acuza astfel de afectiuni. "Din ce in ce mai multi copii sufera de durere acuta de cap. Daca in cazul adultilor, femeile sunt mai predispuse in fata durerilor de cap, in cazul copiilor acestea se manifesta in general dupa varsta de 5 ani la baieti si la puberate in cazul fetelor", ne-a explicat seful Sectiei de Neurologie Pediatrica din cadrul Spitalului Clinic "Alexandru Obregia", dr. Sanda Magureanu. La copii, durerile de cap pot anunta existenta viermilor intestinali, probleme de vedere sau suprasolicitare.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.