Una dintre cele mai valoroase colectii aflate in patrimoniul Muzeului National de Arta al Romaniei (MNAR), Colectia "Maria Dona", va fi restituita urmasilor familiei. Pierderea acesteia prin sentinta definitiva a Curtii de Apel Bucuresti a starnit valuri de comentarii in presa, generand, totodata, stupefactie in randul cunoscatorilor si iubitorilor de arta.

Colectia "Maria Dona", insumand peste 500 de piese, preponderente fiind lucrarile de arta romaneasca - un regal de istorie vizuala concentrata a plasticii autohtone pe durata unui veac, de la mijlocul secolului al XIX-lea pana la mijlocul secolului la XX-lea, reuneste lucrari donate de trei generatii de colectionari - Elena si dr. Iosif Dona, fiica acestora, Maria (Maruca) Dona, si fiul sau, dr. Serban Andronescu-Ghika (decedat in 2005).

Colectia "Maria Dona" va reveni, in curand, sotiei lui Serban Andronescu-Ghika. In urma cu circa o luna, o foarte valoroasa lucrare din aceasta colectie - "Dulgherul" de Camille Pissarro, expusa la Muzeul Colectiilor de Arta - a fost deja restituita. Restul, de 240 de piese aflate in Colectia "Maria Dona", urmeaza a fi predat dupa obtinerea avizului Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor, careia i s-a transmis documentatia prin care se solicita ca o parte importanta din aceste lucrari sa fie clasata in categoria juridica Tezaur a Patrimoniului Cultural National Mobil. Printre capodoperele existente in donatia Maria Dona se afla "Fetita padurarului" de Nicolae Tonitza si "Tingirea de alama" de Gheorghe Petrascu. Surse din MNAR afirma ca procesul a inceput in 2002, in cererea de restituire inaintata de Serban Andronescu-Ghika specificandu-se ca Maria Dona ar fi facut respectiva donatie sub presiune.

In prima faza, procesul a fost castigat de catre muzeu, dupa care, in recurs, Curtea de Apel Bucuresti a hotarat restituirea integrala a pieselor donate de Maria Dona in 1980. Cele trei donatii facute muzeului pe parcursul a sase decenii de catre Elena, Maria si dr. Iosif N. Dona, in 1950, Maria Dona, in 1980, si dr. Serban Andronescu-Ghika, in 1989, reunesc cea mai completa si mai bogata dintre colectiile expuse in momentul de fata la Muzeul Colectiilor de Arta.

Printre autorii tablourilor se afla Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Gheorghe Petrascu, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Sava Hentia, Francisc Sirato, Stefan Popescu, Eustatiu Stoenescu, Alexandru Ciucurencu, Oscar Han, Milita Petrascu. Colectia Maria Dona mai cuprinde, pe langa lucrari de pictura, desene, sculptura, ceramica populara romaneasca si orientala, sculptura straina si covoare.

Foto: Tingire de arama, pictura de Patrascu, si Fetita padurarului, de Nicolae Tonitza


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.