Europa este caminul a cel putin opt milioane de rromi, dintre care sase milioane traiesc in Europa Centrala si de Est. Ultimul recensamant, cel din 2002, a aratat ca Romania are o populatie stabila de rromi de 535.140 de persoane - ceea ce inseamna 2,5% din populatia tarii - insa estimarile neoficiale spun ca aceasta cifra este mai apropiata de 2,5 milioane.

Dupa sute de ani de persecutii si marginalizare, guvernele au devenit din ce in ce mai constiente de nevoia de a promova si pune in aplicare o strategie pentru minoritatea rroma.

In februarie 1997, guvernul a infiintat Oficiul National pentru Rromi ca parte a Departamentului pentru Minoritati Nationale. In octombrie 2004, Oficiul a fost transformat in Agentia Nationala pentru Rromi, condusa de un presedinte cu statut de secretar de stat.

Romania a intrat in UE. Este momentul potrivit pentru rezolvarea problemelor din sectorul social, pentru ca avantajele reformelor si aderarii la UE sa poata ajunge la segmentele cele mai vulnerabile ale societatii. Cu 74% dintre acestia traind in saracie, o rata de mortalitate infantila de patru ori mai mare decat media tarii si o rata oficiala a somajului de 13%, rromii sunt in mod deosebit expusi riscurilor. Ultimul recensamant, intocmit in 2002, a aratat ca un sfert din populatia rroma este analfabeta. Deoarece nu doresc sa renunte la traditiile lor de sute de ani, inclusiv acela de a-si casatori copiii de la o varsta frageda, rromii au adesea probleme cu autoritatile si legea.

Minority Watch, cu sediul la Londra, sugereaza ca Romania si Bulgaria ar trebui sa foloseasca o parte din fondurile de dezvoltare regionala pentru a imbunatati viata rromilor.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.