Ungaria va folosi toate metodele legale pentru a impiedica Romania sa continue proiectul Rosia Montana, considerat periculos pentru mediu, mentionand ca se teme de un dezastru ecologic, a declarat Gyula Hegyi, membru al Parlamentului European (PE), citat de MTI.

Planurile companiei romano-canadiene Rosia Montana Gold Corporation, care intentioneaza sa deschida cea mai mare mina de aur din Europa, bazata pe extractia cu ajutorul cianurilor, a provocat ingrijorare in randul oficialilor europeni, preocupati de modul de depozitare si management al deseurilor miniere, care ar trebui tratate in acord cu reglementarile europene.

Oficialul european a sustinut, citat de Mediafax, ca proiectul prezinta riscuri pentru mediu, pune in pericol zonele rezidentiale, bisericile si cimitirele si ameninta respectarea drepturilor omului.

Mina va folosi tehnologii de extractie a minereurilor cu ajutorul cianurilor, modalitate care poate constitui un pericol ecologic si pentru raurile estice ale Ungariei, care "colecteaza" ape din zona exploatarii miniere. Initiativa a provocat proteste puternice din partea Ungariei, mai ales ca un proiect similar, bazat pe aceeasi tehnologie, desfasurat in apropiere de Baia Mare, a provocat, in anul 2000, un dezastru ecologic, distrugand viata salbatica din zona raurilor externe ale Ungariei.

Impactul transfrontalier al proiectului a fost evidentiat si de ministrul ungar al Mediului, Miklos Persanyi. Acesta a anuntat, la inceputul lunii octombrie, la Oradea, ca expertii din Ungaria au identificat 122 de motive in baza carora Guvernul de la Budapesta se opune proiectului exploatarii aurifere de la Rosia Montana. Zoltan Gabor, un oficial al Ministerului ungar de Externe, a precizat atunci ca Ungaria a cerut Romaniei sa decida asupra proiectului minier Rosia Montana inainte de aderare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.