Tarile fondatoare ale UE au impus restrictii lucratorilor romani si bulgari

Usile Europei sunt numai intredeschise pentru muncitorii romani, 15 dintre cele 25 de tari membre anuntand ca vor aplica restrictii in urmatorii doi ani. Cei mai avantajati sunt lucratorii cu inalta calificare, ei fiind doriti de majoritatea tarilor. De asemenea, lucratorii necalificati din constructii si agricultura au acces chiar si in tarile europene care au impus restrictii in alte sectoare. Majoritatea tarilor UE si-au anuntat deja conditiile desi notificarile oficiale privind accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii, insotite de detaliile administrative, vor fi trimise Comisiei Europene abia in jurul datei de 15 ianuarie 2007.

Italia: constructii, agricultura, lucrari casnice

Piata Muncii va fi deschisa in Italia, incepand din 1 ianuarie 2007, pentru cetatenii romani si bulgari in unele sectoare, cum ar fi constructiile, agricultura, industria metalurgica, turismul, asistenta sociala sau domeniul legat de activitatile casnice. Sunt, de asemenea, deschise sectoarele care necesita inalta calificare. Libera circulatie va viza si "munca sezoniera". Romanii formeaza cea mai mare comunitate de imigranti din Italia, in numar de peste 300.000.

Franta: fara restrictii in sapte sectoare, de la 1 mai

Incepand din mai 2006, Franta va aplica aceleasi masuri adoptate pentru forta de munca din celelalte tari foste comuniste, integrate in 2004. Astfel, romanii vor putea lucra fara restrictii in sapte sectoare economice: constructii si lucrari publice, restaurante si hoteluri, agricultura, industria metalurgica, industria prelucratoare, comert si vanzari, domeniu imobiliar. Este vorba de un total de 61 de meserii.

Ungaria: drept de angajare pentru 219 profesii

Budapesta va garanta drept de angajare muncitorilor din 219 domenii, in sectoare precum alimentatia, textilele si constructiile. Romania a fost principala sursa de lucratori straini din Ungaria in ultimii ani. In pofida unei rate a somajului de 7%, Ungaria se confrunta cu o lipsa a fortei de munca in anumite domenii si este o destinatie atractiva pentru maghiarii din Romania. In octombrie, 31.142 de muncitori romani lucrau in Ungaria, potrivit Oficiului ungar de Munca.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.