Chiar in ziua aleasa de presedintele Basescu pentru condamnarea oranduirii comuniste si expunerea in Parlamentul Romaniei a concluziilor contestatului raport "Tismaneanu", Fundatia pentru o Societate Deschisa da publicitatii un barometru, conform caruia 53% dintre romani considera societatea comunista o idee buna.

Conform datelor Barometrului de Opinie Publica al Fundatiei pentru o Societate Deschisa din octombrie 2006, 12% dintre cetatenii Romaniei considera comunismul o idee buna care a fost bine aplicata, 41% o idee buna prost aplicata si 34% o idee proasta. Prin urmare, mai multi romani considera societatea comunista o idee buna (53%) si doar 34% o considera o idee proasta.

Profilul celor care cred in viabilitatea comunismului se inscrie in urmatoarele coordonate: persoane peste 55 de ani sau respondenti cu maxim 8 clase, venituri sub 4 milioane de lei vechi (ocupatii cu status scazut - muncitori, zilieri), fara relatii utile. Ei provin preponderent din Moldova si Muntenia, din gospodarii sarace din mediul rural. Sintetizand, putem spune ca persoanele cu resurse mai scazute in prezent (venituri, avere, relatii, etc.) si care au avut de pierdut relativ dar si absolut, in urma caderii comunismului considera intr-o masura mai mare ca aceasta a fost o idee buna, bine aplicata.

Reciproc, cei care aveau resurse mai mari in perioada comunista sau care au reusit sa se adapteze mai bine societatii actuale si sa aiba in prezent resurse mai mari sunt mai degraba de parere ca oranduirea comunista nu a fost o idee buna. Explicatiei de natura economica, i se adauga si una de natura valorico-ideologica. Oamenii tind sa fie atasati de lucrurile pe care le cunosc si le inteleg mai bine, in mod special de cele din perioada de socializare. Cei care considera comunismul o idee buna sunt mai degraba pentru egalitate sociala, diferente mai mici intre venituri, proprietate de stat, o responsabilitate mai mare a statului, evalueaza mai negativ competitia, considera ca oamenii se pot imbogati mai degraba pe seama altora. Datele mai arata ca persoanele care au avut de suferit de pe urma comunismului tind sa aiba o evaluare negativa a acestuia.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.