Chiar daca iarna de anul acesta nu pare a fi cea mai friguroasa, potrivit reprezentantilor FPAS, este important ca oamenii sa stie ce sa manance pentru a creste rezistenta organismului si a preveni bolile de sezon (raceli, gripe). Cum cei mai vulnerabili la aceste boli sunt copiii, FPAS face o serie de precizari cu privire la alimentatia copiilor pe timp de iarna.
Astfel, in perioada anotimpului rece, este indicata incurajarea consumului de grasimi, acestea furnizand cea mai mare cantitate de energie dintre toti nutrientii si fiind transportoare pentru vitaminele liposolubile. De asemenea, acizii grasi esentiali pe care ii contin stimuleaza mentinerea in alerta a functiilor imunitare. Cele mai indicate sunt grasimile nesaturate (uleiuri vegetale, margarina, lapte integral), ele fiind necesare si pentru dezvoltarea si functionarea corecta a sistemului nervos.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda un consum zilnic de 60 grame de grasimi pentru copiii intre sase si opt ani, respectiv 60 si 75 de grame, pentru cei intre noua si 12 ani. In cazul in care copilul a racit, vitamina A este un nutrient important pentru membranele mucoaselor sistemului respirator, vitamina B are rol antiinflamator, ajutand la ameliorarea simptomelor racelii, iar vitamina C si zincul ajuta la scurtarea duratei racelii si reduc severitatea simptomelor.
Vitaminele, aliatii sistemului imunitar
Vitaminele sunt benefice nu numai pentru copii, ci si pentru adulti, ajutand sistemul imunitar in lupta cu racelile. Potrivit FPAS, vitaminele liposolubile (A, D, E si K) nu trebuie sa lipseasca din alimentatie, fiind necesare unei bune functionari a organismului.
• Vitamina A are rol important in sistemul imunitar, conferind rezistenta la infectii si protejand organismul impotriva bacteriilor si virusilor, dar e indicata si pentru vedere, crestere osoasa, divizarea celulelor etc. Medicii si nutritionistii apreciaza ca un adult are nevoie de 2.500UI (unitati internationale) pana la 5.000 UI pe zi. Vitamina A se gaseste in ardei gras, morcovi, galbenus de ou, lapte integral, margarina, ficat, portocale, caise etc.
• Vitamina D favorizeaza absorbtia calciului si a fosforului, ajutand la dezvoltarea unei structuri osoase puternice si la prevenirea rahitismului si a osteoporozei. Nutritionistii recomanda adultilor un consum zilnic de circa 400 UI, iar copiilor, intre 200 si 400 UI. Pentru a acoperi necesarul de vitamina D, din alimentatie nu trebuie sa lipseasca margarina sau produsele lactate grase (zilnic), pestele sau ficatul (o data sau de doua ori pe saptamana), un ou (la doua-trei zile).
• Vitamina E reprezinta un antioxidant ce ajuta la neutralizarea radicalilor liberi daunatori, fiind importanta si pentru protectia membranelor celulare si mentinerea in buna stare a pielii, inimii, sistemului circulator, dar si a nervilor, muschilor si globulelor rosii. Aceasta incetineste procesul de imbatranire a celulelor, impiedica dezvoltarea melanomului si reduce pericolul dezvoltarii bolilor de inima. Principalele alimente ce contin vitamina K sunt spanacul, semintele de floarea-soarelui, uleiurile vegetale, margarina, alunele etc.
• Vitamina K e absolut necesara in formarea proteinelor ce asigura buna coagulare a sangelui si ajuta la reglarea nivelului de calciu, favorizand o structura osoasa si o flora intestinala sanatoase. Aceasta se gaseste in varza, spanac, broccoli etc.
Despre autor:
Sursa: Curentul.ro
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Trei artiști contemporani care transformă reciclarea în artă
Sursa: green.start-up.ro
-
Future Banking Summit | Sorin Zaharov, ADVAHOO: Trebuie să te asiguri că...
Sursa: futurebanking.ro
-
Turcii de la Trendyol dau startul primei campanii de Black Friday, în...
Sursa: retail.ro
-
Black Friday 2024: campanii de reduceri la retaileri și bănci
Sursa: start-up.ro
-
Zodia TAUR: caracteristici, compatibilități și tot ce trebuie să știi
Sursa: garbo.ro
-
Indiferent de vârstă, să nu te lași, zice societatea. Pe bune?
Sursa: kudika.ro
-
Probleme serioase la Audi: De ce s-au prăbușit profiturile constructorului...
Sursa: wall-street.ro