Cum da frigul, cum incep imbolnavirile prin gradinite si prin scoli. Incepe si framantarea parintilor, care nu au cu cine sa-si lase acasa copiii bolnavi. O zi, doua, se descurca, pana-i vad repusi pe picioare si pot sa-i duca, din nou, in colectivitate, iar ei sa-si vada de ale lor. Dar in colectivitate, nerefacuti, ii molipsesc pe ceilalti sau ii intoarce tot pe ei boala, cum se zice, din cauza ca mediul e propice. Si iar o iau de la capat, si iar raman acasa ori trebuie invatatoarele si educatoarele sa cedeze la insistentele parintilor de a-i primi in clasa. Cerc vicios? Fatalitate?

Atentie! In cativa ani, posibila recrudescenta a reumatismului la copii

"Nu e neaparat fatalitate", considera asistenta medicala Eugenia Putinica, incadrata la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "M.S. Curie", dar cu activitate cotidiana in cabinete medicale scolare, la Colegiul Romano-Catolic "Sfantul Iosif" si la scoala cu clasele I-VIII nr.96, din Bucuresti. Experienta si competenta ii permit interlocutoarei sa formuleze o argumentatie fata de care nu poate incapea indoiala. "Clasa este primul loc unde copilul bolnav imprastie virusurile", spune. Asta-i sursa fenomenului? - intrebam. Replica asistentei medicale e categorica: "Nu asta e sursa! Sursa e de acasa, poate fratele, poate unul dintre parintii copilului. In colectivitate, sursa e chiar el, copilul care vine bolnav". Pentru colectivitate, spune mai departe interlocutoarea, "virozele respiratorii sunt cele mai pacatoase".

Ea se declara cu totul impotriva zicalei, care circula tot ca pretinsa dovada a fatalitatii, cum ca o viroza tratata te tine o saptamana, iar una netratata iti trece in sapte zile: "Sa nu trecem asa usor peste viroze! Atentie! Vorbim despre viroze, nu despre o viroza, pentru ca virozele sunt de mai multe feluri si asta trebuie sa retina si parintii, si cadrele didactice. Pot sa fie viroze respiratorii, viroze digestive... De asta nu-i de glumit cu asa ceva".

Ignorarea bolii de catre parinti, atrage atentia asistenta Eugenia Putinica, se asociaza cu faptul ca destui dintre acestia traiesc in ignoranta, nu au medic de familie, nu reactioneaza de la primele semne de boala pe care le da copilul. Pe deasupra, parintii nici nu detin vreun mijloc legal de a-si ingriji cu mana lor copiii, daca i-ar retine acasa si nu i-ar mai lasa la scoala pana se fac bine.

"Daca are copilul bolnav si trebuie sa aiba grija de el, mamei nu-i da nimeni concediu medical. Cum a depasit copilul varsta de trei ani, cum nu mai exista vreun drept in sensul ocrotirii sanatatii de catre mama", observa interlocutoarea. Si conditiile sociale, indeosebi lipsa medicului de familie care impiedica depistare bolii si tratarea copilului la timp, si starea de receptivitate a parintilor, si evolutia virozelor din ultimul timp o determina pe asistenta medicala Eugenia Putinica sa prevada ca "in cativa ani este posibil sa avem niste forme foarte importante de reumatism la copii".

Preventia si educatia sunt foarte importante pentru prevenirea contaminarilor in colectivele claselor, ale scolilor, apreciaza interlocutoarea, subliniind ca triajul copiilor, pentru oprirea aducerii la scoala a celor bolnavi, este o sarcina a cadrelor didactice: "La scoala, spre deosebire de gradinita, nu asistenta medicala face triajul copiilor. Sigur, asta nu ne absolva de obligatii pe noi, cadrele medicale. La ciclul primar, de fiecare data in prima saptamana de dupa vacanta, intram din clasa in clasa si ne interesam de starea copiilor, care ce a patit in vacanta, daca a fost vreunul bolnav sau a venit bolnav, situatie in care il intoarcem imediat acasa. Cadrelor didactice le revine datoria sa ne informeze. Sigur, daca este un copil racit, nu e o nenorocire, se intampla, dar cand unul e racit si vede ca e si colegul de banca, atunci cadrul didactic e nevoie sa ne anunte".

Si virozelor, si altor imbolnaviri le este favorabila, de asemenea, lipsa unei asistente medicale corespunzatoare in scoli. Din cauza penuriei de personal medical angajat special pentru domeniul invatamantului, norma unei asistente este sa aiba grija de 1.500 de copii. Unui medic scolar ii revine un numar cu mult mai mare de copii. Drept urmare, medicul scolar are de alergat, pur si simplu, intre scoli, motiv pentru care nu poate sa fie prezent decat o singura zi pe saptamana in fiecare scoala din cele ai caror copii se afla in grija lui.

Orice scolar aflat la un moment dat in suferinta, ca si orice parinte de copil la scoala, are in minte imaginea cabinetului medical dotat precar, lipsit inclusiv de medicamente care nu necesita prescriptie medicala, ci sunt de prim-ajutor, de necesitate elementara, prevazute, fara indoiala, in normativele de dotare a cabinetelor.

Ca sa se evite contaminarile si persistenta imbolnavirilor in colectivitatile scolare si, intr-un fel, ca solutie de iesire din starea pe care o comentam aici, asistenta medicala Eugenia Putinica face trimitere la politica de preventie, pe care o afirma si o sustine Ministerul Sanatatii Publice: "Daca se spune ca trebuie sa facem preventie, sa reducem spitalizarea, inactivitatea, atunci sa existe conditii pentru educatie sanitara. Asistenta medicala din scoli ar fi bine sa fie sustinuta nu doar ca sa-si indeplineasca sarcina de a face vaccinari. In scoli e nevoie sa se faca lectii de educatie sanitara pentru parinti. Este foarte bine ca avem in scoli cabinete de consiliere psihopedagogica, dar parintii, ca si elevii, au nevoie de o educatie sanitara larga. Un cabinet medical nu e suficient sa fie corespunzator doar ca incapere, ca amenajare, ci si ca functie preventiva si educativa".

Octombrie-noiembrie-decembrie, sezonul imbolnavirilor infecto-contagioase

"Octombrie-noiembrie-decembrie este sezonul cu cele mai multe imbolnaviri infecto-contagioase", semnaleaza asistenta medicala Crina Duceag, de la Gradinita cu program prelungit nr. 227 "Raza de Soare", dintr-un cartier tipic de blocuri, Berceni. Anul acesta spune ca lucrurile au mers bine din punct de vedere al starii de sanatate. Nu au fost perioade critice. Oricum, subliniaza ca "mai greu este pentru cei nou-veniti in colectivitatea gradinitei, cei de la grupa mica. Ei au imunitate scazuta. Dar le merge bine cand trec la grupele mari".

Asistenta, personal, sta la usa gradinitei in fiecare dimineata si controleaza fiecare copil. Ii depisteaza imediat si-i opreste sa intre pe cei cu angina, viroze... "Chiar azi a venit o fetita cu conjunctivita si nu am putut s-o primesc". Cei bolnavi, la un moment dat, nu sunt reprimiti fara avizul medicului de familie pentru intrarea in colectivitate. Zilnic, Gradinita nr. 227 este frecventata de 100-120 de copii.

Pentru parinti, salariati fiind, e greu sa se vada in situatia de a se intoarce cu copilul acasa bolnav. Solutia pentru multi sta in ajutorul bunicilor. Dar ei prefera gradinita, remarca asistenta Crina Duceag, "pentru ca bunica, oricata grija ar avea, cat sta cu copilul, mai face si mancare, se mai asaza la televizor...". Ce e de remarcat, spune aceeasi interlocutoare, este colaborarea foarte buna cu familiile copiilor din gradinita, inclusiv sub aspectul ingrijirii medicale.

Curatenia! De aici porneste totul

>> Intr-un cartier parca ocolit de nebunia si zgomotul de fiecare zi, chiar daca se gaseste la cateva strazi de Gara de Nord, Gradinita cu program normal nr. 112 arata un aspect si sugereaza un aer de familie; o cladire veche, refacuta, amenajata, incat sclipeste. A fost ferita de asaltul suprasolicitarilor de locuri care a marcat inceputul acestui an scolar. Nu are decat 60 de copii inscrisi. Explicatia se regaseste in faptul ca se afla intr-un cartier mai degraba imbatranit. Nu inseamna ca este o gradinita ocolita de necazurile medicale specifice sezonului.

Educatoarea Ileana Dumitru spune ca, din octombrie, numai ce incepuse gradinita de vreo doua saptamani, ca au si inceput imbolnavirile: "Stiti cum?! In masa! Si noi am facut! Am luat toti, unii de la altii!" Copiii, spune interlocutoarea, s-au imbolnavit in serii, una dupa alta: "A cazut intai o serie. A ramas acasa. Cand a venit inapoi, a facut cealalta serie". In primul rand, le curgea nasul tuturor. E drept, febra nu au facut cine stie ce, doar cativa.

Multi copii din gradinita au frati la scoala si de la ei aduc virusurile. La scoala, colectivitatea si spatiul de actiune sunt mai mari, ceea ce favorizeaza raspandirea, transmiterea. Din gradinita, spune educatoarea Ileana Dumitru, cei mai expusi sunt copiii de grupa mica, izbiti de primul contact cu colectivitatea. Virozele, adauga ea, sunt inevitabile pana la varsta de sapte ani. I-au trecut prin mana generatii intregi de prescolari, asa ca poate sa faca urmatoarea remarca: "Oricat ii feresti, viroze tot fac. Asta se intampla dintotdeauna. Dar, de la un timp, se manifesta mai grav decat altadata. Nu mai e an sa nu cada toti. Nu sunt unu, doi... hai sa zic zece! Nu! Toti, toti... Iau unii de la altii". Contaminarilor li se opune igiena. La Gradinita nr. 112, asta este preocuparea numarul unu. "Curatenie! De aici porneste totul!", subliniaza educatoarea Ileana Dumitru.

Aproape o suta de elevi cu tuberculoza, in Bucuresti

Raportul Inspectoratului scolar al Municipiului Bucuresti pentru anul 2005-2006 inglobeaza date ale Directiei de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti, din care reiese ca prescolarii si elevii de la toate nivelurile sufera, in primul rand, de afectiuni ale vederii. La crese predomina afectiunile metabolice si de nutritie. Pe locul doi intre afectiunile dispensarizabile ale copiilor din crese si gradinite se afla cele neuropsihice, inclusiv tulburari de vorbire. Afectiunile locomotorii se manifesta in al treilea rand la nivelul ciclurilor primar, gimnazial, liceal si de arte si meserii, cu observatia ca, o data cu cresterea in varsta a categoriilor investigate, numarul acestor afectiuni se tripleaza. Pe locul cinci intre afectiunile dispensarizabile ale copiilor din crese si gradinite sunt cele respiratorii. In scolile bucurestene exista 97 de cazuri de tuberculoza, dintre care doua treimi inregistrate la elevi de liceu si de la scoala de arte si meserii.

Potrivit aceluiasi raport, "Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti apreciaza ca pentru anul scolar 2006-2007 nu se intrevad modificari spectaculoase in privinta starii de sanatate a elevilor, nici in sens pozitiv, nici in sens negativ, nici in privinta bolilor cu caracter epidemic infecto-contagioase si nici a celor cronice".


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.