2006 a fost anul exploziei „blogosferei“, a afacerilor pe Internet, in schimb a fost nefast pentru forumuri si pentru jocuri online. Oricum, Internetul este un domeniu foarte tinar si, deci, foarte vioi.

"2003, 2004 Si 2005 au fost anii comunitatilor virtuale, ai forumurilor si ai implicarii civice, ai protestelor si ai Armaghedoanelor, ai portalurilor ratate si ai betiei sharingului, ai jocurilor online - intr-un cuvint, au fost anii de aur ai participarii si ai «activismelor» pe Internet", e de parere Lucian Popescu, Web Editor la "Cotidianul". "In 2006, toate acestea s-au diluat usor, usor, lasind locul unei viziuni ce abia incepe, cred, sa-si arate lastarii: afacerile pe net. Promisiunile - e drept, inca neindeplinite - de crestere a publicitatii online si succesul neindoielnic al vinzarilor pe Internet au adus in ultimele zece luni un alt aer pe webul romanesc", completeaza el.

Locul forumurilor si al comunitatilor virtuale a fost luat in 2006 de catre bloguri. Tocmai de aceea, daca vor fi alegeri in 2007, probabil ca Internetul nu va avea de jucat acelasi rol ca in 2004. Bloguri personale existau si in 2005, dar 2006 a adus pe web blogurile "specialistilor", care in ultimele luni au devenit foarte citite. Acest lucru s-ar putea traduce printr-o crestere a nevoii de informatie in fata nevoii de atitudine. Bloguri precum cele ale lui Catalin Tolontan, Cristian Manafu, Dragos Novac sau Orlando Nicoara au devenit "must read-uri".

Cultura pe suport digital

Agentii culturali isi muta proiectele pe net. Sint aproape zece reviste de cultura care apar doar in format electronic. Majoritatea revistelor in format hard copy au site-uri care de multe ori au un numar de utilizatori ce depaseste tirajul. A aparut prima editura virtuala din Romania, care are un succes neasteptat. "Exista oameni dependenti de LiterNet, cum e Andrei Gorzo, dependent de «The New Yorker», varianta web, cu care isi petrece fiecare zi de luni, fara exceptie, la un net cafe din cartier. Netul e peste tot, in timp real. Si marketingul a fost primul care a aflat chestia asta", explica Razvan Penescu, directorul Editurii LiterNet.

"Acum cinci ani, la premiile Asociatiei Editorilor din Romania, pe lista de nominalizari figuram ca «Editura Internet». Acum, cind autorii vorbesc despre net, cei mai multi dintre ei spun in loc de «Internet» «LiterNet», chiar daca n-au aparut la noi pe site", completeaza Penescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.