Traditia spune ca la masa de Craciun nu trebuie sa lipseasca delicioasele sarmale, piftia sau carnatii, bucate preparate din carne de porc. Piesa de rezistenta a meniului de Sarbatori, carnea de porc trebuie cumparata cu atentie. Expusa in galantare, carnea de porc proaspata si de calitate poate fi recunoscuta dupa culoare si consistenta.

In aceasta perioada, carnea de porc este principalul aliment asupra caruia romanii isi indreapta atentia. Procurata din alimentara sau din carmangerie, carnea de porc trebuie sa poarte stampila de control sanitar-veterinar.

Un aspect important este calitatea carnii. Pentru ca bucatele de Craciun sa fie o reusita culinara trebuie sa cumparam carne

Elena, vanzatoare la carmangeria din Obor, spune ca produsele ei sunt cele mai proaspete
proaspata. Iata cum puteti cumpara carne de porc de calitate:

- Carnea proaspata nu trebuie sa se lipeasca de degete cand e pipaita. Carnea moale, in care intra degetele, care e jilava si lipicioasa, e de proasta calitate.

- Carnea de porc trebuie sa fie tare, trandafirie, cu fibrele dense, impanata cu grasime. Grasimea e alba sau roz alb, moale, iar la frecare lasa o senzatie de unsuros.

Carnea de la purceii tineri e roz-albicioasa si are consistenta moale, iar la porcii batrani culoarea devine rosu inchis si are consistenta tare.

- Carnea de porc moale, palida si care lasa cu usurinta suc nu e de calitate.

- Temperatura de pastrare este intre 0 si 7 grade Celsius, mai coborata pentru organele de porc: 0-3 grade Celsius.
- In cazul in care ati cumparat carnati, toba sau leberwurst, iar la pipait au membrana lipicioasa, usor mazguita, nu trebuie consumate.

- Nu cumparati preparate din carne cu membrana crapata, cu goluri in compozitie, cu acumulari de grasime sau apa sub membrana.

- Nu introduceti toba in congelator, pentru pastrare, caci se va degrada si riscati sa o mancati cu lingurita, dupa decongelare. De asemenea, carnatii trebuie preparati in maximum trei zile de la cumpararea carnii.

"Preparatele din carne nu se pastreaza in hartie"

Constantin Savu (foto), director al Directiei Sanitar-Veterinare din Bucuresti, ne sfatuieste sa nu cumparam carne de porc decat de la unitatile avizate sanitar, acest lucru garantand calitatea si siguranta produselor. "Odata cumparata, carnea de porc nu trebuie pastrata in pungi de plastic sau hartie, ci in tavite de poliester acoperite cu celofan, la o temperatura de 0-7 grade Celsius. Astfel, calitatile nutritive ale carnii se vor mentine intacte cat mai mult timp", ne-a spus Constantin Savu.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.