O sumara radiografie asupra creatiei plastice romanesti contemporane din ultimii 15 ani este dificil de realizat. Si totusi, o prestigioasa institutie, care nu apartine nemijlocit culturii, a reusit aceasta performanta de invidiat. Cercul Militar National, aflat in pragul unei importante aniversari - 130 de ani de la infiintarea sa ca institutie (15 decembrie 1896) - a demarat, zilele trecute, seria manifestarilor prilejuite de acest eveniment, prin lansarea catalogului colectiei.

Volumul, prefatat de catre generalul de brigada dr. Catalin Zisu, lt.col. Marian Ghica, actualul director al Cercului Militar National si istoricul de arta Victor Simion, reprezinta un repertoriu selectiv cu numele artistilor si reproduceri dupa lucrarile donate de catre acestia Cercului Militar National. Astfel, incepand din 1992 (cand, la 20 iulie, se inaugura, in Sala Maura a Palatului Cercului Militar, o galerie de arta) si pana in 2005, s-a constituit un fond de lucrari - peste 200 - semnate de nume de referinta ale plasticii contemporane.

Anul 1995 marca insa un moment fast in consacrarea spatiului de expunere destinat artistilor: inaugurarea celei mai frumoase (si generoase!) sali de expozitii din Bucuresti - Galeria "Artelor". Lt. col. Marian Ghica ne asigura ca numirea sa, in urma cu un an, in functia de director al institutiei din Bulevardul Regina Elisabeta, nu va insemna stoparea functionarii galeriei de arta, ba dimpotriva se va acorda, in continuare, atentia cuvenita artistilor si artei contemporane. "De altfel, solicitarile artistor romani pentru a expune aici au crescut foarte mult, in plus suntem contactati in acelasi scop si de ambasadele straine din Bucuresti", spune Marian Ghica.

Referindu-se la catalogul colectiei, Marian Ghica a subliniat ca publicarea acestui volum era necesara nu numai pentru a face cunoscut publicului bucurestean tezaurul de valori existent - caruia i se adauga opt lucrari de patrimoniu semnate de Nicolae Grigorescu, Iosif Iser, Stoica Demetrescu, Oscar Obedeanu, Costin Petrescu, A. Laluze - ci si spre a contura, pentru delegatiile straine care vin la Palat, dar si pentru turistii din toata lumea, interesati de monument si de galeria de arta, imaginea aceastei speciale "carti de vizita". Se cuvine precizat ca la realizarea Pinacotecii Palatului o substantiala contributie a avut-o, pe parcursul celor 14 ani, lt. col. Anton Iancu, fostul director al Cercului Militar.

In speranta ca traditia constituirii si sporii fondului Pinacotecii va continua, uram acelora care patroneaza viata institutiei in sine, dar si a Palatului - monument istoric de referinta al Bucurestiului de inceput de secol XX - o viata inconjurata de arta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.