Dupa zece ani de tergiversari, sistemul de pensii private mai are o piedica: Guvernul nu stie citi contribuabili va avea.

Sefii financiari ai societatilor de administrare a pensiilor private si facultative reclama acelasi lucru ca si sindicalistii: reforma sistemului de pensii private si facultative, intinsa deja pe zece ani, poate fi compromisa prin nerealizarea unei baze informatizate a viitorilor contribuabili.

Informatizarea se vrea intr-un an

Guvernul roman este optimist: spune ca realizarea bazei de date se va finaliza in decembrie 2007. Adica, peste un an vom avea un sistem de pensii private functional, sustine Mihai Seitan, presedintele Casei de Pensii. Reprezentantii societatilor de administrare a pensiilor private si facultative, prezenti la Conferinta Nationala a Pensiilor Private, au de-nuntat acest termen nerealist, oferind exemple concre-te. "In Polonia, numai studiul IT care sa faca posibila existenta din punct de vedere tehnic a durat opt luni, iar rezolvarea problemelor de implementare a acestei baze de date a mai durat inca trei ani", a explicat Mihai Coca-Cozma de la AIG Life. Seful Operatiunilor Financiare a adaugat ca la noi nici macar nu s-a inceput discutia, nici cum se face, nici cit costa.

Baza de date, la nivel de "caiet de sarcini"

Mihai Seitan a admis ca baza informatizata este o problema a Guvernului, dar sustine ca termenul dat pentru realizarea ei, decembrie 2007, ramine in picioare. "Exista un inceput de dezbatere intre noi si cei de la Fisc; practic, problema este la ei (n.r. -Fiscul), care trebuie sa isi coreleze trezoreriile cu structura centrala", a explicat Seitan. Legat de studiul IT si de implementarea bazei de date informatizate, presedintele Casei de Pensii a recunoscut ca se afla la nivel de dezbatere.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.