Cercetatorii au lansat noi ipoteze privind cauzele excesului ponderal

Poate ca nu este doar vina noastra ca ne ingrasam. Noile studii publicate de cercetatori indica faptul ca stresul vietii moderne, si nu excesul de alimente, ar putea provoca aparitia obezitatii. In mod traditional, excesul de greutate a fost pus pe seama mancarii tip fast-food si a stilului sedentar de viata. Totusi, 20 de experti din Statele Unite, Canada si Italia, al caror studiu a fost publicat in "International Journal of Obesity", au scos la iveala faptul ca dietele hipercalorice si lipsa de exercitii fizice sunt "factori circumstantiali".

Copiii care au avut o dieta alimentara mai sanatoasa si un regim de exercitii fizice mai intens nu au suferit o reducere semnificativa a tesutului adipos in comparatie cu copiii care au avut voie sa manance orice. Prof. dr. Constantin Dumitrache, de la Institutul Parhon din Bucuresti, ne explica rezultatele cercetarii derulate in cele trei tari amintite mai sus.

Cercetatorii au lansat sapte noi ipoteze privind cresterea in greutate. Astfel, vinovate de obezitate ar fi:

1. Lipsa de somn. Un studiu realizat de o echipa de cercetatori americani, la care au participat 68.000 de femei, monitorizate timp de 16 ani, a stabilit ca persoanele care dorm cinci ore pe noapte castiga mai repede in greutate decat cele care dorm sapte ore. "Se stie ca, in timpul somnului, metabolismul este incetinit. Este posibil sa se produca un dezechilibru la nivelul secretiilor diencefalice, acolo unde se afla centrul foamei si al satietatii", ne-a declarat prof. dr. Constantin Dumitrache.

2. Incalzirea centrala si aerul conditionat. Cand ne aflam intr-un mediu confortabil, folosim mai putina energie pentru ca tremuram sau transpiram mai putin. Prof. dr. Dumitrache este de parere ca, datorita confortului modern, energia consumata pentru adaptarea la frig este mult mai mica. De asemenea, caldura favorizeaza inactivitatea fizica si sedentarismul.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.