De data aceasta, britanicii se tem de amplificarea fenomenului privind traficul cu copii romani

Efectele pe care aderarea Romaniei si Bulgariei la UE le vor avea asupra societatii britanice reprezinta un subiect preferat pentru presa din Regatul Unit. Cotidianul "The Times" expune, in editia electronica de sambata, teama autoritatilor cu privire la intensificarea traficului cu copii proveniti din cele doua tari, odata cu 1 ianuarie 2007. Pe de alta parte, statisticile realizate de reprezentanti ai Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane arata ca fenomenul privind traficul cu fiinte umane este in scadere si, mai mult, ponderea copiilor din totalul victimelor traficate a ajuns in 2006 la doar 20%.

Intensificarea, de la 1 ianuarie 2007, a fenomenului privind traficul cu fiinte umane, si in special cu copii proveniti din Romania, este o alta tema asupra careia autoritatile de la Londra atrag atentia in paginile cotidienelor britanice. Pentru ziaristii de la "The Times", acest lucru a reprezentat un prilej excelent de a continua ofensiva impotriva viitoarelor doua state membre UE. Acestia sustin ca numeroase retele internationale de crima organizata fac trafic cu copii, care sunt implicati, de la varste fragede, in activitati infractionale variate, de la furtul din buzunare, pana la prostitutie. Si, pentru a fi cat se poate de convingatori, ziaristii britanici aduc in actualitate cazul unui cetatean ceh care a fost arestat in luna mai a acestui an, incercand sa introduca ilegal in Marea Britanie trei copii romani.

Astfel, redactorii de la "The Times" se tem ca autoritatile britanice vor fi depasite de situatie, odata cu aderarea Romaniei si Bulgariei. Ei invoca dreptul la libertatea de miscare, de care beneficiaza orice cetatean european, care ar permite unor asemenea persoane sa calatoreasca fara restrictii pe teritoriul britanic.

In Romania, traficul cu copii este in scadere

Potrivit datelor furnizate de reprezentanti ai Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate (DGCCOA) din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, numarul copiilor care au cazut victime traficului de persoane in anul 2006 este in scadere fata de anii anteriori. Statisticile oficiale arata ca in 2004 structurile politienesti au identificat 363 de cazuri de minori traficati, dintr-un total de 1.759 de victime. Daca in 2004 ponderea copiilor traficati international reprezenta 77% din totalul minorilor exploatati, in 2005, numarul acestora a scazut la 69%.

Datele statistice mai arata ca in primele cinci luni ale anului 2006 au fost identificate 865 de persoane traficate si doar 20% din totalul acestora il reprezentau minorii sub 18 ani. Mai mult, in aceeasi perioada s-a inregistrat o scadere a numarului de copii cazuti victime ale traficului de persoane international, procentul acestora fiind de 57% din totalul persoanelor traficate. Conform reprezentantilor DGCCOA, categoria de varsta cea mai expusa traficului este 15-25 de ani, iar numarul victimelor fete este mai mare decat cel al baietilor. O alta informatie venita din partea autoritatilor romane si care are menirea de a contrazice temerile britanicilor este aceea ca cele mai importante tari de destinatie a victimelor traficului de fiinte umane sunt Spania, Franta si Italia.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.