Dupa informatii neoficiale (dar destul de cunoscute de cei implicati in programul "Sibiu, capitala culturala europeana 2007"), presedintele comisiei pentru Luxemburg 2007, Guy Dockendorf - responsabil pentru organizarea evenimentului din programul paralel celui de la Sibiu -, si-a manifestat direct nemultumirea, la inceputul colaborarii cu partea romaneasca, pentru nastrusnica idee de a centraliza puterea de decizie in privinta finantarii si derularii proiectelor romanesti, prin numirea unui comisar (in persoana lui Sergiu Nistor) la Bucuresti.

Constantin Chiriac, directorul Teatrului National "Radu Stanca"

La Simerom era pana sambata, 2 decembrie, un frig de inghetau apele. Fosta centrala, o hala industriala ai carei 1500 de metri patrati ar trebui sa devina "scena" "Faust"-ului lui Silviu Purcarete, a fost amenajata abia acum, desi premiera spectacolului e programata la inceputul anului viitor. Dar la Bucuresti frigul nu se simtea: contractele pentru proiectul "Goethe in Transilvania" au fost semnate abia in noiembrie, iar banii - avansul de 270.000 RON (30%) din cei 900.000 RON (90 de miliarde de lei vechi) care trebuiau atribuiti producatorului, Teatrul National "Radu Stanca", in 2006 - nici vorba sa fi venit.

Mai mult, ministrul Culturii a dat in primavara un ordin prin care cheltuielile de inchiriere de spatii nu mai sunt eligibile in programul "Sibiu, capitala culturala europeana", ordin de care teatrul sibian a fost informat abia in octombrie. Legea 244 spune ca si cheltuielile de inchiriere sunt eligibile, dar, crede directorul Teatrului "Radu Stanca", actorul Constantin Chiriac, cei de la minister "s-au gandit ca sibienii vor face manarii".

Cum Centrala Simerom e in proprietate privata, iar institutia publica numita TN "Radu Stanca" nu poate face investitii in spatii care nu sunt ale ei, inchirierea ar fi acoperit, de fapt, amenajarea pentru spectacol a halei - asa, proiectul a trebuit sa fie modificat, iar sumele respective, trecute la cheltuieli de productie. Pe care, totusi, Ministerul Culturii si Cultelor (prin vocea directoarei Directiei de Buget, Finante, Albertina Nastase) a refuzat zilele trecute sa le deconteze, spunand ca productia nu intra in categoria cheltuielilor eligibile. "Am inteles ca instalarea sinei de cale ferata, desi face parte din decorul spectacolului, nu poate fi decontata, dar peretele de rigips, demontabil, pe care-l vom lua cu noi in turnee, de ce nu?", se intreaba, mai mult sau mai putin retoric, Constantin Chiriac. Devizul, in care sunt cuprinse cheltuielile de productie, e parte a contractului semnat cu ministerul pe 16 noiembrie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.