Publicul romanesc iubitor de arta nu este pe cale de disparitie, asa cum sunt tentati unii sa afirme. Este adevarat, insa, ca foarte multi dintre aceia care si-ar dori sa cumpere arta contemporana se aleg doar cu privitul. Si nu atat fiindca preturile unei lucrari - desen, gravura, acuarela sau pictura - s-ar vinde la preturi exagerat de mari, ci pentru ca posibilitatile de cumparare ale acelora care mai cred ca frumusetea va salva lumea sunt extrem de limitate.

Ba chiar lipsesc cu desavarsire. Lucrurile nu stau mai bine nici in cazul in care si-ar dori sa intre in posesia unui album de arta sau monografie a unui pictor roman interbelic, de pilda, si, cu atat mai putin, a unui artist renascentist, academist, impresionist, suprarealist, constructivist etc., din marea familie europeana si mondiala, precum Leonardo da Vinci, Caravagio, Rembrandt, Durer, Sisley, Monet, Dali. Si totusi, lumea sensibilitatii lor ar dobandi un plus de culoare, de bucurie pe care numai marea arta, valorile intrate in patrimoniul universal le pot aduce.

Dar pasi benefici, in primul rand in favoarea unor artisti autohtoni cunoscuti carora le-au fost publicate monografii impresionante, precum Corneliu Baba, Rudolf Scheweitzer-Cumpana, sau de-a dreptul uitati si ignorati, dar si in folosul publicului (fie ca este vorba de specialisti ai domeniului sau pur si simplu publicul avizat) s-au mai facut, dupa '90 incoace.

Preturile, in general, oscileaza intre 50 si 100 RON. Unele se cumpara, altele raman pe rafturi...
Ieri, Editura Universalia, al carei director este poeta si scriitoarea Doina Uricariu, a lansat la Institutul Cultural Roman monografia-album Maria Pillat Brates - "Pictura si reverie". O restituire necesara a uneia dintre artistele pretuite ale epocii interbelice, personalitate exponentiala pentru arta plastica romaneasca si orizontul civilizatiei europene din Romania, inainte de comunism.

Volumul, in editie bilingva - romana/engleza - ingrijit de Monica Pillat, nepoata pictoritei, si Doina Uricariu, include, pe langa bio-bibliografia artistei, documente si fotografii, peste 140 de planse cu acuarele semnate de artisa, precum si toate desenele, ilustratiile si miniaturile acesteia descoperite, pana in momentul de fata, in arhiva familiei sau la prieteni si colectionari.

O selectie de texte critice - cele mai semnificative comentarii cu privire la opera Mariei Pillat-Brates (1893-1975) apartinand perioadei interbelice sau formulate cu prilejul ultimelor expozitii, completeaza acest parcurs necesar in opera si viata pictoritei.

Cititorul si iubitorul de arta avizat are astfel prilejul sa intre in posesia unor adevarate bijuterii plastice in care sensibilitatea si armonia sunt stapane.

Pretul albumului, care numara 320 de pagini in format 22x28 cm a fost, in ziua lansarii, 150 RON, iar in librarii poate fi gasit la 229 RON.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.