Poluarea si defrisarile, primii factori. Efecte nedorite: secete, ploi abundente. Va trebui sa reducem cu 8 procente emisiile de gaze

Romania ar putea suferi serios daca nu vor fi luate masuri in ceea ce priveste prevenirea efectelor schimbarilor climatice. Potrivit raportului Stern, inundatiile, seceta din ultimii doi ani sau reducerea anotimpurilor au fost si in tara noastra simtite din plin.

"In Romania, inundatiile din 2005 si 2006, dar si cele din Europa si din intreaga lume sunt o dovada clara a efectelor negative ale schimbarilor climatice, atat la nivel local cat si regional, dar si global. Constatam ca in Romania, chiar daca suntem in decembrie, anotimpul si-a pierdut semnificatia traditionala, iar primavara si toamna sunt din ce in ce mai scurte", a declarat, ieri, Sulfina Barbu, ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor.
Cel mai important document care prezinta problematica schimbarilor climatice este raportul Stern. Acesta atrage atentia ca ne indreptam catre o situatie dezastruoasa daca nu vom lua masuri in ceea ce priveste prevenirea efectelor schimbarilor climatice. In perioada 2005-2006, revarsarile apelor au produs, in Romania, pagube cifrate la peste 1,5 miliarde euro.

Romania a inceput lupta impotriva acestor modificari prin semnarea Protocolului de la Kyoto, in 1999, document ratificat in 2001, dar si prin pregatirea aplicarii modelului european de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera si a altor mecanisme de reducere a emisiilor.

Potrivit ministrului Mediului, Romania va trebui sa reduca emisiile de gaze cu opt procente in perioada 2008-2012 fata de nivelul anului 1999.

Poluarea industriala, defrisarile si arderea combustibililor fosili sunt doar cateva dintre schimbarile care pot aparea. Efectul acestora va duce la producerea de ploi abundente, secete, topirea calotelor polare sau cresterea nivelului apelor marii cu peste 40 de centimetri pana la sfarsitul secolului.

Cea mai fierbinte vara din ultimii 500 de ani

Ingrijorat de aceste schimbari este si ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Robin Barnett, care a tinut sa precizeze ca, la fel ca in tara sa, "deficitul de apa din Romania este in crestere, iar perioadele de seceta sunt tot mai lungi. In ultimii doi ani, Romania s-a confruntat cu inundatii, furtuni si tornade fara precedent care au avut un impact semnificativ asupra economiei si a mediului inconjurator".

Raportul Stern, prezentat, ieri, de Sulfina Barbu, prevede ca, daca temperatura globala va creste cu inca trei grade Celsius, intre 20 si 50 de procente din specii vor disparea, iar alte 50-70% vor avea conditii de trai foarte dificile. De asemenea, va interveni o crestere a mortalitatii infantile la nivel global si va creste intensitatea fenomenelor extreme, precum uraganele, inundatiile sau topirea ghetarilor.

Cercetarile specialistilor din ultimii ani au aratat ca in ultimul secol planeta s-a incalzit cu 0,5 grade, ca 1998 a fost cel mai cald an din istorie (pe locul doi situandu-se anul 2002, iar pe trei anul 2003) si ca din 1980 si pana in 2002 pamantul s-a confruntat cu 19 din cei 20 de ani considerati cei mai calzi. Cea mai fierbinte vara din ultimii 500 de ani s-a inregistrat, in 2003, in Europa. Bilantul dezastruos: 30.000 de persoane si-au pierdut viata, iar pierderile au fost estimate la peste 60 miliarde dolari.

12 episoade in dosarul inundatiilor

Inundatiile produse in ultimul an in tara noastra, asa cum era de asteptat, au avut si consecinte penale. Dosarul instrumentat de procurorii anticoruptie in cazul obtinerii contractelor de executie a lucrarilor de indiguire, precum si a modului in care au fost realizate acestea, a fost disjuns. Astfel, o parte dintre fapte sunt cercetate de procurorii Parchetelor de pe langa tribunalele din cele 11 judete afectate de inundatii, cealalta, privind neregulile constatate de Curtea de Conturi la Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, facand obiectul unui nou dosar penal.

Pagubele inregistrate in urma inundatiilor de anul trecut se ridica la 1,5 milioane de euro, a anuntat, la 2 octombrie a.c. in cadrul celei de-a treia editii a Forumului International al Riscurilor Catastrofice (ICAR Forum), secretarul de stat in MAI Paul Victor Dobre.
Contactat telefonic, purtatorul de cuvant al DNA, Livia Saplacan, a confirmat ca "procurorii anticoruptie au dispus, la data de 10 mai a.c., disjungerea cauzei cu privire la faptele sesizate de Camerele de Conturi din judetele Oradea, Cluj, Timis, Arges, Iasi, Buzau, Constanta, Valcea, Bacau, Dolj si Mures".
"Prin aceeasi ordonanta anchetatorii au dispus si disjungerea fata de neregulile sesizate de Curtea de Conturi la Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor si cercetarea faptelor intr-un nou dosar penal", ne-a spus Livia Saplacan, precizand ca, in acest din urma dosar, se intocmesc actele premergatoare inceperii urmaririi penale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.