Unul dintre cele mai importante aspecte pe care constructorii trebuie sa le aiba in vedere sunt locuintele cu amenajari interioare terminate, care au inceput sa fie la cautare pe piata imobiliara romaneasca.

Cumparatorii care prefera locuintele deja amenajate sunt in mare majoritate investitori care achizitioneaza imobilul in vederea inchirierii. Totusi, dintre cumparatorii care doresc sa locuiasca in aceste case, 95 % din acestia doresc sa aiba optiunea de a-si personaliza casa, implicandu-se mai mult in amenajare, design si mobilare.

Victoria Linca, consultant senior in cadrul companiei DTZ Echinox, sustine ca 99% din cumparatorii care contracteaza din faza de proiect isi exprima intentia de a interveni asupra partitiei si amenajarii spatiului interior, alegerea culorii gresiei, faiantei si parchetului.

Cele mai multe locuinte deja amenajate sunt tranzactionate pe segmentul de apartamente in blocurile vechi din cartier, dar exista oferte si pentru case sau vile. Tendinta generala a pietei ramane, totusi, posibilitatea personalizarii locuintei.

In cazul apartamentelor mai vechi, exista anumite probleme de care se pot lovi cei care intentioneaza sa reamenajeze asemenea locuinte. In ultimii ani, un mare numar de proprietari au inceput sa schimbe partitionarea spatiului disponibil din apartamente, pentru a le oferi un design mai modern si mai practic. Ideea de la care pleaca majoritatea celor care doresc o asemenea modificare este desfiintarea unor pereti, pentru a castiga spatiu. Unii prefera sa inceapa lucrarile fara a avea autorizatia necesara si risca amenzi usturatoare.

Conform Legii 50/1991, cu modificarile ulterioare, autorizatia de construire se elibereaza pentru lucrari de reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinatie sau de reparare a constructiilor de orice fel, precum si a instalatiilor aferente acestora.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faca cel care intentioneaza sa efectueze astfel de lucrari este solicitarea certificatului de urbanism, pentru care solicitantul trebuie sa se adreseze autoritatilor locale, in functie de categoria in care se incadreaza lucrarea. Apoi se va efectua un proiect intocmit de un arhitect cu drept de semnatura. Acesta, impreuna cu avizele si acordurile necesare, care difera de la caz la caz, se depun pentru a primi mult dorita autorizatie, care se elibereaza de primarii oraselor sau primarii de sector, in cazul Capitalei.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.