Elevilor li se aloca doar o cincime din timpul pentru educatie fizica recomandat de expertii internationali in domeniu

Asociatia Americana a Inimii, una dintre cele mai influente institutii din domeniu, pe plan mondial, a publicat, saptamana trecuta, un raport prin care recomanda ca fiecare copil sau tanar sa faca minimum 30 de minute de sport pe zi.

Daca scadem timpul necesar pentru echipare, incalzire si recomandarile profesorului, cam atat efort s-ar face intr-o ora obisnuita de educatie fizica, la noi in tara. Din pacate, Ministerul Educatiei refuza sa aloce mai mult de o ora, doua pe saptamana, in conditiile in care Institutul National de Cercetare pentru Sport a remarcat o injumatatire a capacitatii de efort a tinerilor din Romania.

Mai nou, a inceput si retrocedarea terenurilor de sport, iar autoritatile prefera sa le ofere "in natura", in loc sa acorde compensatii si sa pastreze terenurile elevilor. Un teren de sport de aproape jumatate de hectar a disparut din proprietatea unei scoli de Bucuresti. In Vaslui, pe terenul de sport al scolii Alexandru Ioan Cuza se construieste un… buncar. Lipsa actiunii din prezent se va traduce, in viitor, prin mai multi bolnavi cardiovasculari si o populatie adulta obeza.

Sportul previne bolile lumii moderne

Asociatia Americana a Inimii a facut si recomandari pentru modul in care ar trebui sa se desfasoare orele de educatie fizica: cel putin 30 de minute de activitate fizica pe zi pentru fiecare elev. Statisticile arata ca, de la an la an, tot mai putin copii fac miscare, iar orele de educatie fizica nu sunt tinute cum trebuie. Cercetatorii de la Asociatia Americana a Inimii au atras atentia ca orele de educatie fizica au rolul de a imbunatati starea de sanatate si pot preveni aparitia obezitatii la tineri.

Printre recomandarile pe care le-au facut se remarca aceea ca administratiile scolilor ar trebui sa puna la punct programe, lectii si competitii interscolare. Totodata, impreuna cu administratia locala, scolile ar trebui sa promoveze mersul pe bicicleta, prin construirea unor rute sigure pentru cei care aleg acest mod de transport. "Este important ca elevii sa adopte un stil de viata activ. Lista consecintelor asociate cu sedentarismul, printre care boli cardiovasculare si diabet de tip 2, este in continua crestere", este de parere prof. dr. Russell R. Pate, coautorul recomandarilor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.