Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), PF Teoctist, a condus, sambata, la Manastirea Radu Voda din Bucuresti, o slujba de inmormantare in memoria parintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa, figura marcanta a teologiei romanesti si a luptei anticomuniste. In prezenta a peste o suta de persoane, la biserica in care a slujit inainte de a fi arestat si expulzat, in 1985, memoria cunoscutului teolog a fost evocata de intaistatatorul BOR, ca si de cei care l-au cunoscut pe vremea cand era profesor la seminarul ortodox din Capitala.

Unul dintre luptatorii cei mai fermi impotriva regimului comunist-ateu, exilat in SUA dupa 21 de ani de detentie politica, parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa a incetat din viata la 21 noiembrie a.c., dupa o grea suferinta, in ziua Sarbatorii Intrarii Maicii Domnului in Biserica. Preotul va fi inmormantat duminica la manastirea "Petru Voda", in apropierea comunei Poiana Teiului din judetul Neamt, unde parintele a dorit sa-si afle odihna vesnica. Parintele Calciu slujea la Biserica Ortodoxa Romana "Sfanta Cruce" din Alexandria, Washington DC, iar in acest an a fost fermentul intemeierii unei noi biserici pentru romanii din zona Washington DC - Biserica Sf. Andrei.

"Poate ca Dumnezeu a vrut sa inteleg ca ceea ce am facut eu, cu ajutorul Lui, a fost bine, si dau slava Domnului ca mi-a spulberat indoielile pe care le aveam in privinta afirmatiilor din predicile mele si a tonului lor. Aveam indoieli in privinta metodei pe care am folosit-o si stiu acum ca nu am ales-o pe cea mai buna, dar Dumnezeu a deschis inimile oamenilor ca sa fie mai induratori cu mine", marturisea parintele intr-una din desele vizite efectuate in Romania. Preotul Gheorghe Calciu Dumitreasa (23 noiembrie 1925 - 21 noiembrie 2006) este unul dintre acei luptatori anticomunisti care au marturisit credinta lor in ideea nationala si in Hristos.

A indurat peste 21 de ani de inchisoare in timpul regimului comunist (1948-1964, 1979-1984), experimentand chiar si furia iadului reeducarii din puscaria pentru studenti de la Pitesti (1949-1951), unde a devenit reeducator. A urmat filologia si teologia, fiind investit cu harul preotiei si incercand simultan sa obtina un doctorat in teologie, dorinta nerealizata din cauza autoritatilor comuniste care l-au impiedicat sa-si sustina teza la sfarsitul cursurilor.

Ca profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Bucuresti, a continuat sa se razvrateasca impotriva sistemului, momentul in care si-a asumat rolul de tribun acuzator la adresa regimului fiind 1 mai 1977, la daramarea Bisericii Enei din Bucuresti. Predicile sale de la Biserica Radu Voda, unde slujea, adresate in special tinerilor, i-au atras o noua condamnare abuziva, in 1979, care a generat un val de proteste din partea exilului romanesc. In ajutorul sau s-au ridicat atunci intelectualii din exil in frunte cu Mircea Eliade, Virgil Ierunca, Eugen Ionescu, Monica Lovinescu, Paul Goma. Dupa intense presiuni internationale, venite din partea liderilor lumii precum Margaret Thatcher, Ronald Reagan, Papa Ioan Paul al II-lea, in 1984 a fost eliberat, iar in 1985 i s-a impus sa paraseasca definitiv tara, in exilul din SUA, urmand sa-si continue, pana la trecerea la cele vesnice, lupta in numele lui Dumnezeu si eforturile pentru apararea intereselor romanilor.

Printre lucrarile parintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa se numara "Sapte cuvinte catre tineri" (Ed. Anastasia, Bucuresti, 1996), "Christ is calling you. A course in catacomb pastorship" (St. Herman of Alaska Brotherhood, Platina/California, 1997), "Rugaciune si lumina mistica. Eseuri si meditatii religioase" (Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 1998), "Razboiul intru cuvant" (Ed. Nemira, Bucuresti, 2001) si "Homo americanus. O radiografie ortodoxa" (Ed. Christiana, Bucuresti, 2002).


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.