Strict statistic, un salariat roman primeste echivalentul a 60,8% din PIB-ul pe cap de locuitor. Mai mult decit grecii sau cehii, dar mult mai putin decit francezii sau nemtii.

Cu un salariu mediu brut de 3.864 de euro pe an, raportat la un PIB pe cap de locuitor, calculat la paritatea puterii de cumparare, de 6.355 de euro, salariatul roman ii depaseste la plata muncii pe greci si pe bulgari, statistic si in medie.

Prin comparatie, un grec primeste intr-un an o remuneratie egala cu numai 54% din PIB-ul pe cap de locuitor, desi salariul mediu in Grecia atinge totusi 750 de euro pe luna. Mai prost platiti sint bulgarii. Pentru o productie teoretica in valoare de 6.054 de euro pe an, salariatul bulgar primeste 2.112 euro, adica 34,8% din PIB-ul pe cap de locuitor. Salariul mediu pe economie a fost la nivelul lunii iulie de doar 176 de euro, conform Institutului de Statistica bulgar, comparativ cu salariul mediu brut de la noi de 322 de euro. Salariul mediu pe economie al bulgarilor este calculat in baza celui mediu din sectorul public, de 216 euro, si a celui din sectorul privat, de doar 158 de euro.

Desi remuneratiile primite de unguri sint duble fata de ale noastre, la comparatia cu PIB-ul pe cap de locuitor stau cam la fel. Salariul mediu in Ungaria este de 646 de euro, astfel ca, pe an, un salariat ungur primeste echivalentul a 61,5% din PIB-ul pe cap de locuitor, calculat la aproximativ 12.602 euro. In aceeasi zona se regaseste si Cehia, cu un salariu mediu anual de 58.9% din PIB-ul pe cap de locuitor. Salariul mediu lunar din Cehia este de 714 euro, iar PIB-ul pe cap de locuitor este de 14.546 de euro. Croatii sint platiti chiar mai echitabil, cu 82,7% din PIB-ul pe cap de locuitor, la un salariu lunar de 630 de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.