Orice om isi are propriul miros, format, de fapt, dintr-un cocktail de arome. Unele dintre acestea amintesc de citrice, de garoafe sau de scortisoara. Responsabil de felul in care miroase un individ ar putea fi chiar sistemul sau imunitar, noteaza revista “Spiegel”.

De altfel, o echipa internationala de cercetatori a studiat in detaliu felul in care se amesteca mirosurile in transpiratia umana, incercand sa afle si de ce rezultatele difera de la om la om. Dustin Penn, de la Institutul Konrad Lorenz de cercetare comportamentala comparativa, cu sediul in Viena, sustine ca fiecare individ are, pe langa amprentele unice, si mirosul sau specific. Potrivit studiului publicat in "Journal of the Royal Society Interface", la aceasta nota personala ar contribuit atat cantitatea de substante din organism, cat si combinatiile dintre ele.

Cercetatorii au identificat in anumite miresme un complex de substante organice, asa cum se gasesc, de pilda, in uleiul de trandafir. Pentru subiectii cercetarii - in total 197 de persoane, din 16 mari familii dintr-un orasel austriac din Alpi - studiul a insemnat o serie de neplaceri: in decurs de doua saptamani, le-au fost recoltate de cinci ori mostre de transpiratie din zona axilelor, ca si de saliva si de urina. Cu cinci zile inaintea recoltarilor, indivizii nu aveau voie sa foloseasca decat deodorante si sapunuri neparfumate. Iar cu doua zile inaintea vizitelor specialistilor, participantilor la experiment nu li se mai permitea raderea axilelor, pentru ca, in seara dinaintea recoltarii, sa nu mai aiba voie nici sa se spele la subrat!

Cercetatorii au descoperit in transpiratia subiectilor mai multe substante perisabile decat in saliva sau urina, iar dintre acestea, 373 aveau o distributie tipica la fiecare individ in parte. Astfel, rezultatul era un fel de amprenta chimica personala, dupa cum subliniaza expertii vienezi. Care au identificat intre acele substante note asemanatoare mirosului de citrice, muscate, garoafe, scortisoara sau iasomie. In plus, oamenii de stiinta au constatat ca exista substante tipice barbatilor, respectiv femeilor, ceea ce confirma teoria potrivit careia fiecare individ isi are mirosul sau, cu rol in atragerea/respingerea partenerilor de sex opus.

Cu toate acestea, nu s-a putut stabili cum anume se formeaza aceste mirosuri, din combinatiile de substante. Pana acum, se credea ca numai bacteriile sunt responsabile de felul in care miroase transpiratia umana. Caci microorganismele sunt cele care dau izul cunoscut al sudorii, altminteri un lichid perfect inodor. Specialistii vienezi cred deja ca tot bacteriile din zona axiala joaca un rol important si in formarea "amprentei mirositoare personale", rezultatul final fiind probabil influentat de factorii genetici, unici pentru fiecare individ. Intr-un studiu viitor, cercetatorii vor sa analizeze felul in care este perceput mirosul unui om de catre semenii lui, sperand ca, pe aceasta cale, sa-i ajute si pe suferinzii de boli care le afecteaza mirosul individual.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.