Jumatate dintre femeile din Romania prefera sa intretina raporturi sexuale fara a folosi metode de contraceptie, se arata intr-un studiu elaborat de Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (S.E.C.S.), in parteneriat cu GFK. 66% din totalul femeilor care nu folosesc metode contraceptive au precizat ca "nu au nevoie", iar 23% dintre respondente au spus ca nu iau in calcul metodele de contraceptie deoarece au de gand sa faca un copil.

"Argumentul ca 'nu am nevoie>>, dincolo de intentia de a ramane insarcinate, ne transmite mesajul ca femeile dn Romania nu au suficiente informatii despre conceptie si contraceptie. Ele nu inteleg beneficiile planificarii unei sarcini si atunci neglijeaza acest aspect. Numarul crescut de avorturi ne transmite acelasi lucru", a declarat Aurora Liiceanu, psiholog.

Prezervativele si pilulele orale, principalele metode contraceptive

Noua din zece romance cunosc ca metode principale de contraceptie prezervativele si medicamentele administrate oral, urmate de sterilet si de metodele naturale. De asemenea, cele mai des folosite metode de catre femei sunt prezervativele, la egalitate cu pilulele contraceptive, urmate de metodele naturale. Printre motivele pentru care femeile autohtone prefera sa foloseasca metodele naturale se mentioneaza lipsa "efectelor secundare" si faptul ca sunt "practice si usor de folosit".

"Din pacate, metodele naturale, desi sunt nesigure, raman in topul preferintelor. "Este inadmisibil ca o femeie din secolul 21 sa creada in continuare ca poate evita o sarcina prin spalaturi cu otet dupa actul sexual", precizeaza Liiceanu. Un rol semnificativ in alegerea metodei contraceptive uzitate de femeile din Romania il are partenerul de viata, 66% dintre respondente afirmand ca tin cont de parerea acestuia.

Totodata, majoritatea femeilor chestionate au precizat ca partenerii lor de viata prefera contraceptivele orale, iar pe locul doi in topul preferintelor barbatului se afla prezervativul. Pe urmatoarele locuri, se afla metoda coitus interruptus si contraceptia naturala. "Era de asteptat. Contraceptivele orale sunt o metoda mai sigura decat multe altele si, pana la urma, implica un efort minim din partea partenerilor", a mentionat Aurora Liiceanu.

Ginecologul, principalul consultant in privinta contraceptiei

Intrebate la ce doctor sau alta persoana merg pentru a cere consultanta in privinta contraceptiei, 64% dintre femeile chestionate au raspuns ca prefera sa mearga la ginecolog. Persoanele si-au motivat alegerea prin faptul ca ginecologul este calificat si are cea mai mare experienta in domeniu. Pe locurile urmatoare in topul specialistilor la care apeleaza femeile pentru informatii referitoare la metodele de contraceptie se afla medicii de familie, farmacistii si cabinetele de planning familial. "In Romania exista circa 180 de centre de planning familial, localizate in mediul urban", a declarat dr. Borbala Koo, director executiv la S.E.C.S. "Cu toate acestea, femeile sau cuplurile prefera sa mearga in primul rand la un ginecolog, deoarece centrele de consultanta nu confera suficienta incredere, din cauza lipsei unei promovari adecvate", a afirmat dr. Borbala Koo.

Partenerii se informeaza despre contraceptie in familie

In principal, partenerii femeilor culeg informatii despre metodele contraceptive din randul prietenilor si rudelor apropiate (parinti, frati, surori etc.). In schimb, femeile aleg sa se informeze prin intermediul unui doctor (63%), al revistelor pentru femei (49%) si brosurilor specifice procurate din cabinetele medicale (39%).

Studiul dezvoltat de S.E.C.S. si GFK a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 1.035 de femei, cu varste cuprinse intre 15 si 49 de ani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.