Orele suplimentare au devenit un accesoriu obligatoriu al zilei de munca. Multi dintre angajati aleg sa ramana peste program pentru a-si rotunji salariul sau pentru a duce la bun sfarsit o activitate ce necesita mai mult de opt ore zilnice. Ziua de 1 Decembrie, prima zi de Craciun sau inceputul de an petrecute la locul de munca sunt rasplatite dublu.

Exista anumite sectoare, in special in comert, unde oamenii lucreaza mai mult, in functie de necesitatea de a tine magazinul deschis. Orele suplimentare inseamna nu doar program prelungit si venitul acasa la ore tarzii, ci si un spor salarial sau un plus de ore libere acordate in functie de numarul de ore petrecute peste norma de lucru standard de opt ore.

Sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului de munca si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza. In cazul in care angajatul prefera timpul liber care sa compeseze orele petrecute peste program, acesta are dreptul la ore libere, salariul ramanand nemodificat, in urmatoarele 30 de zile.
Tot munca suplimentara sunt considerate si orele lucrate in timpul sarbatorilor legale, considerate in mod normal zile libere. Medicii si asistentele, farmacistii, lucratorii din transportul public ne sunt la dispozitie chiar si in zilele de Craciun, de 1 si 2 ianuarie, in prima si a doua zi de Pasti, de 1 mai si de 1 Decembrie. Daca nu li se acorda zile libere, aceste categorii de salariati beneficiaza de un spor ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza.

Ea munceste de 1 Decembrie

Irina Perta, farmacista din Bucuresti, in varsta de 26 de ani, va lucra vineri, 1 Decembrie. "Chiar daca este sarbatoare nationala, farmacia va fi deschisa dupa program de sambata. Intre 8.30 si 14.30 voi elibera retete medicale si voi vinde medicamente celor care au racit sau sufera de alte afectiuni, exact ca in restul saptamanii", spune tanara.

Orele suplimentare afecteaza sanatatea

Nuti Deliu, medic primar de medicina muncii la Institutul de Sanatate Publica din Bucuresti, spune ca sanatatea celor care muncesc ore suplimentare poate fi afectata de surplusul de stres si de oboseala. Programul de odihna e in astfel de cazuri mai redus si pot aparea boli cauzate de sedentarism, precum obezitatea si afectiunile cardio-vasculare.

"Pe de alta parte, orele suplimentare aduc un spor salarial din care angajatii isi pot permite o ingrijire mai atenta a sanatatii, o alimentatie mai bogata si sa recupereze din energia consumata la locul de munca", a declarat dr. Deliu.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.