In sistemul actual de pensii, barbatii platesc mai mult si traiesc mai putin decit femeile, insa obtin aceeasi pensie lunara. In sistemul privat, diferentele s-ar traduce in pensii mult mai mici pentru femei.

Virsta egala de pensionare pentru femei si barbati, cel putin la nivelul sistemelor de pensii private. Aceasta este o noua revendicare a confederatiei sindicale Cartel Alfa si a organizatiei Centrul Parteneriat pentru Egalitate. Pe de alta parte, cele doua organizatii cer ca atunci cind vine vorba de speranta estimata de viata sa se faca o medie. In acest fel, s-ar rezolva discrepantele care urmeaza sa apara din cauza raportului diferit dintre stagiul de cotizare si perioada de beneficiu.

Tabele unisex

"Estimarile facute pentru Romania in legatura cu impactul de gen al reformei pensiilor indica faptul ca numarul mai mic de ani de munca, cistigurile mai mici si speranta de viata mai mare pot conduce la o reducere a pensiei medii (in sistemul privat - n.red.) a femeilor cu aproximativ 34% in comparatie cu cea din sistemul public", a explicat Sorin Dandea, vicepresedintele Cartelului Alfa.

Astfel, daca o femeie are contributii de o valoare egala cu ale unui barbat, fondul total acumulat se va imparti la un numar mai mare de ani decit in cazul barbatului. "Potrivit datelor actuale, femeile traiesc in medie 15 ani dupa pensionare, de la 60 la 75 de ani, iar barbatii mai putin de 5 ani, de la 65 la 70 de ani", a completat Dandea. Reprezentantul Cartelului Alfa a adaugat ca, pentru evitarea aparitiei unui nivel de saracie semnificativ pentru femei in perioada de dupa pensionare, tabelele unisex ar trebui impuse prin lege si virsta de pensionare a femeii sa fie crescuta pina la aceeasi cu cea a barbatului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.