Statisticile oficiale legate de migratia fortei de munca in afara granitelor vorbesc mereu despre romni care merg sa lucreze in agricultura, constructii, comert sau industrie hoteliera.

Ceea ce nu se spune insa este ca 5% din totalul persoanelor active din Romania care lucreaza in strainatate este reprezentat de intelectuali. Ingineri din toate domeniile, specialisti IT, dar si medici si-au facut loc in firme mari din afara, unde sunt platiti cu mult peste ce ar fi castigat daca ramaneau sa lucreze in tara.

Dupa evenimentele din decembrie 1989, romanii au avut un handicap in ceea ce priveste recunoasterea diplomelor universitare in tarile dezvoltate. Cei care au reusit sa plece si au gasit un loc de munca pe specializarea studiata in tara au fost obligati sa faca dovada capacitatilor prin teste foarte grele. In ultima perioada insa, tot mai multe firme de plasare si ocupare profesionala recruteaza personal din Romania. Cei mai vanati sunt specialistii IT, personalul medical si inginerii. Dar exista cerere si pentru alte categorii profesionale.

Tinerii sunt deschisi la schimbare

Dintre cei care aleg sa plece in strainatate, cei mai multi sunt tineri. Majoritatea pleaca cu burse pentru a-si face facultatea sau doctoratul, dar, atat in timpul studiilor, cat si dupa sunt racolati de firme din tara respectiva. In Canada, de exemplu, exista o comunitate foarte puternica de romani. Din pacate insa, tinerii plecati la doctorat nu se mai intorc in tara dupa ce aprofundeaza studiile.
Doctoranzii prefera si tari precum Germania, Belgia si SUA, dar si Marea Britanie. "Persoanele cu studii superioare care reusesc sa plece in strainatate si sa ocupe un post pe masura pregatirii lor o fac fie printr-o agentie de ocupare, fie pentru ca pleaca la studii acolo si li se iveste o sansa de angajare.

De asemenea, sunt cazuri in care acestea au pe cineva in strainatate care le faciliteaza plecarea. Cel mai simplu este pentru inginerii din domeniul petrolului, care lucreaza pe platforme maritime, fie ca detasati, fie sunt inregistrati ca personal navigant. Si cei din domeniul constructiilor au cautare. Dar de cele mai multe ori nu lucreaza ca ingineri, ci ca maistri. Prin departamentul nostru au plecat in Germania ingineri, pe contracte care nu depasesc trei ani. Ei castiga in jur de 2.500-3.000 de euro. Exista insa foarte putine cereri venite din afara pentru cei cu studii superioare. Acordurile incheiate de Romania cu anumite tari sunt pe sectoare de activitate. Cele mai multe solici-tari sunt pe sectoare unde nu se cere o pregatire superioara", ne-a declarat Nicoleta Andreescu, secretar de stat in Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, Departamentul pentru Munca in Strainatate.

Tarii cat mai multi ingineri

Specialistii IT romani sunt recunoscuti pentru capacitatile lor profesionale. Dupa puternica dezvoltare a acestei industrii si la noi in tara, acum aleg sa plece doar cei care-si doresc de fapt sa se stabileasca definitiv intr-o alta tara. Firmele mari din Romania platesc salarii, la ora actuala, la acelasi nivel ca afara. In ceea ce-i priveste pe ingineri, lucrurile stau cu totul altfel. Dupa nebunia de pana in 1989, cand facultatile din Romania scoteau ingineri pe banda rulanta, au urmat 16 ani in care aceasta profesie nu a mai fost cautata pe piata muncii autohtone. Specialistii din domeniu s-au vazut obligati fie sa se reorienteze profesional, fie sa aleaga calea emigrarii.

Din a doua categorie fac parte inginerii agronomi, care au mare cautare in Spania, inginerii din domeniul petrolului, care lucreaza pe platforme maritime si castiga in jur de 3.500 de euro lunar, dar si inginerii constructori, care muncesc in general pe santiere din Israel, unde primesc un salariu de aproape 4.000 de euro lunar. Insa migratia acestei categorii profesionale a dus la aparitia deficitului pe piata muncii din Romania. Specialistii in domeniul fortei de munca sunt de parere ca tinerii care aleg acum sa urmeze o facultate ar trebui sa se indrepte catre a-cest sector, pentru ca exista cerere pe piata, iar oferta este foarte saraca.

Finantistii - la mare cautare

Integrarea in Uniunea Europeana le va oferi posibilitatea intelectualilor sa-si gaseasca mult mai usor un loc de munca in afara. In ciuda interdictiilor impuse de unele tari membre UE pentru romani si bulgari, specialistii cred ca personalul inalt calificat va avea cautare pe piata externa. Estimarile arata ca profesionistii cu acreditari recunoscute international (de genul Asociatia Contabililor Autorizati si Expertilor Contabili) vor putea intra in orice firma doresc. De asemenea, multinationalele care se extind si la noi in tara vor da posibilitatea romanilor sa lucreze in sucursale din alte tari.

1.000 de firme de recrutare

La ora actuala sunt inregistrate 1.000 de firme care au ca domeniu de activitate plasarea si ocuparea fortei de munca. Dintre acestea insa, doar 30% activeaza de fapt in domeniu. Cei care doresc sa plece la munca in strainatate trebuie sa se gandeasca serios atunci cand aleg o astfel de firma. Nicoleta Andreescu, secretar de stat in Ministerul Muncii, ii sfatuieste sa incheie cu firma respectiva un contract de mediere, nu de consultanta. De asemenea, nu trebuie sa plateasca toata taxa de mediere, ci doar o parte din ea.

"Exista firme care cer toata taxa de mediere. Omul semneaza un contract in care i se spune ca intr-o perioada i se va gasi un loc de munca. Poate astepta si doi ani, timp in care nu se intampla nimic si omul isi da seama ca a fost pacalit. Aceste firme opresc de la inceput prin contract 30 sau chiar 50 la suta din taxa de mediere. In cele din urma, cand pacalitul isi cere banii, nu primeste intreaga suma. Doar instanta il mai poate ajuta. Firmele respective fac cea mai buna afacere. Practic, nu ridica un deget si castiga o gramada de bani. Au aparut si adevarati samsari pe piata muncii din Romania, care au darul de a-i pacali pe creduli. Acestia isi vand lucrurile din casa pentru a plati taxele cerute de intermediar si se trezesc ca, de fapt, au fost pacaliti in cel mai josnic mod", a precizat Andreescu.

Exodul carierelor

Jonathan Scheele estima, in urma cu ceva timp, ca dupa 1 ianuarie 2007 se va inregistra un exod temporar al creierelor. Mai exact, specialisti romani vor alege sa plece in strainatate fie pentru ca vor fi motivati financiar, fie pentru ca vor dori sa se perfectioneze in cadrul unor companii de renume. Fostul sef al Delegatiei CE in Romania a precizat ca este de incurajat o astfel de migratie, datorita experientei pe care o pot acumula romanii si pe care o pot folosi ulterior in tara. Cum in Romania exista un deficit de forta de munca in special in sectoarele de varf, companiile din tara se vor vedea obligate sa adopte o salarizare prin care sa motiveze personalul cu inalta calificare sa se intoarca din strainatate. Oficialitatile din tara noastra cred ca integrarea nu va duce la un exod al creierelor, ci dimpotriva.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.